Smakosze.pl
placki z cukinii

canva.com/Yana Gayvoronskaya

Przepis na placki z cukinii i marchewki

20 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Placki z cukinii i marchewki mogą być podawane zupełnie jak klasyczne placki ziemniaczane. Jeśli znudził ci się smak kartofli, spróbuj przygotować coś nowego. Podane z łyżką kwaśnej śmietany lub mięsnym sosem smakują obłędnie.

Placki z cukinii najlepiej je się z sosami. Można przygotować klasyczny sos czosnkowy na bazie majonezu i jogurtu - takie połączenie gwarantuje przepyszny smak.

Po samym smażeniu warto również odczekać kilka chwil i odłożyć placki na ręcznik kuchenny. Dzięki temu tłuszcz odcieknie, a placki nie będą nim przesiąknięte.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na placki z cukinii i marchewki

Rosół z cebulą

W łupinie czy bez - jaką cebulę należy dodać do rosołu?

CZYTAJ DALEJ

Składniki:

  • 1 kg cukinii

  • 1 cebula

  • 1 marchewka

  • 1/2 szklanki mąki pszennej razowej

  • 3 łyżki tartego sera żółtego

  • 1 jajko

  • sól

  • pieprz

  • mleko

  • olej do smażenia

Zacznij od umycia cukinii i marchewki pod bieżącą wodą. Następnie obierz marchewkę ze skórki (jeśli jest ładna i młoda, możesz pominąć ten etap) i zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach. Cukinie również zetrzyj.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy jak przygotować klasyczne szare kluchy w delikatnie nowej odsłonie. W tym tekście z kolei prezentujemy powody, dla których warto włączyć do swojej codziennej diety mintaja. 

Cebulę obierz z łupiny i także rozdrobnij za pomocą tarki. Do miski z warzywami wrzuć jajko, ser żółty, mąkę, sól, pieprz oraz odrobinę mleka. Wymieszaj całość, aż do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji.

Na patelnię wlej olej i postaw ją na gazie. Gdy tłuszcz będzie rozgrzany, wykładaj na niego porcje masy łyżką. Smaż placki z obu stron na złoty kolor i wykładaj je na ręcznik kuchenny. Smacznego.

Placki

Źródło: canva/peredniankina, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kosapopatelni.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >