Smakosze.pl Przepisy Przepis na domowy chleb bez piekarnika. Puszysty, miękki, z chrupiącą skórką
canva/Ben Donath

Przepis na domowy chleb bez piekarnika. Puszysty, miękki, z chrupiącą skórką

15 października 2022

Domowy chleb jest najlepszy. Co jednak jeśli nie mamy piekarnika? Okazuje się, że wystarczy patelnia i trochę czasu, by samodzielnie przygotować pyszne pieczywo. Składniki nie są wyszukane, a receptura dziecinnie prosta. Każdy sobie poradzi, a wizyta w piekarni już nie będzie konieczna.

Macie ochotę na smaczny domowy chleb, a do piekarni daleko? Smaczny i lekki wypiek zrobicie nawet bez piekarnika. Zaskakująco prosty sposób na przyrządzenie bochenka na patelni z pewnością przypadnie wam do gustu.

Przepis na świetny chleb z patelni

Składniki:

  • 1 szklanka ciepłej wody

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 10 g cukru

  • 7 g soli

  • 1 opakowanie drożdży instant

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Jak zrobić chleb z patelni? Proste pieczywo przygotujecie bez włączania piekarnika

Do dużej miski wlewamy wodę w temperaturze około 40 st. C. Rozpuszczamy w niej cukier. Dodajemy drożdże i dokładnie je rozprowadzamy. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wsypujemy sól oraz przesianą przez sito mąkę.

Dokładnie łączymy składniki drewnianą łyżką. Wyrabiamy dłonią, w trakcie dodając 2 łyżki oleju rzepakowego. Gotowe ciasto na chleb ponownie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut. Powinno ładnie wyrosnąć.

Ponownie je zagniatamy i dzielimy na 8 części. Każdą z nich formujemy w kulkę i układamy na patelni tak, by utworzyć okrąg (ostatnia kulka powinna trafić na środek). Przykrywamy naczynie i czekamy kolejne 20 minut.

Gdy masa wypełni patelnię, naczynie przykrywamy i ustawiamy na niewielkim ogniu. Trzymamy tak przez kwadrans. Następnie obracamy chleb przy pomocy talerza i podgrzewamy jeszcze 8 minut z drugiej strony. Zrumieniony chleb studzimy i podajemy z ziołową oliwą. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne domowe wypieki. Polecamy prosty chlebek bananowy . Będzie idealny na słodkie śniadanie. Być może skuszą was też lekkie bułki poznańskie .

Chleb z patelni jest świetną alternatywą dla gotowych wyrobów
canva/hakinci

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kanał Przepisy od Olgi/YouTube

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy