Smakosze.pl Przepisy Przepis na domowy syrop z mięty do herbaty
canva.com/peredniankina, Getty Images

Przepis na domowy syrop z mięty do herbaty

29 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Syrop z mięty jest świetnym sposobem na zakonserwowanie dużych ilości tego pysznego zioła. Można przygotować z niego pyszne napoje, drinki czy desery. Niżej zdradzamy najprostszy sposób, aby przygotować go w domu.

Sporządzenie syropu miętowego może wydawać się trudnym przetworem w wykonaniu, lecz prawda jest zupełnie inna. W praktyce potrzeba jedynie kilku składników i kroków, aby zakończyć pracę.

Sam syrop jest z kolei wyjątkowo uniwersalnym produktem, którego wykorzystywać można na wiele różnych sposobów. Oczywiście najbardziej popularne jest aromatyzowanie napojów i drinków, lecz niektórzy dolewają go również do deserów.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na syrop z mięty do herbaty

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Składniki:

  • 2 litry wody

  • 4 cytryny

  • 40 gałązek mięty

  • pół kg cukru

Na początku opłucz miętę i wrzuć ją do sitka, aby obciekła. Cytrynę dokładnie wyszoruj, ponieważ będziesz potrzebować skórki z jednej z nich. Zetrzyj ją z jednego owocu, uważając, aby nie zetrzeć białej gorzkiej części.

Do garnka wlej wodę, dodaj sok z cytryn, cukier oraz startą skórkę z cytryny. Zagotuj całość, a gdy cukier się rozpuści, powoli zmniejsz ogień. Gotuj całość przez kilka minut. Dodaj do syropu miętę i zdejmij garnek z ognia.

Odstaw go na 24 godziny. P o tym czasie przecedź go przez sitko, zagotuj sam syrop i przelej go do czystych i wyparzonych butelek. Przechowuj w lodówce.

Syrop z mięty
undefined

Źródło: peredniankina, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: swojskiejedzonko.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy