Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich
Kluski ziemniaczane są ciekawą odmianą dla tradycyjnych, gotowanych ziemniaków. Robi się je niezwykle prosto, a przy tym pasują jako dodatek do rozmaitych dań. Kluski ziemniaczane można zrobić na wiele sposobów. My prezentujemy jeden z łatwiejszych.
Przygotowanie klusek ziemniaczanych odbywa się podobnie, jak zrobienie kopytek czy pyz. Wystarczą ugotowane ziemniaki i kilka dodatków. Docelowy smak klusek ziemniaczanych możesz modyfikować wedle własnego uznania.
Przepis na niezwykle proste kluski ziemniaczane
Składniki:
-
1 kg ziemniaków
-
1 szklanka mąki pszennej
-
2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej
-
2 łyżeczki czosnku granulowanego
-
sól i pieprz do smaku
Jak zrobić pyszne kluski ziemniaczane?
Ziemniaki na kluski ziemniaczane dokładnie wyszoruj . Ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Następnie lekko je ostudź, obierz i przeciśnij przez praskę .
Przeciśnięte ziemniaki połącz z mąką i skrobią ziemniaczaną . Dobrze wymieszaj, aby w masie na kluski nie powstały grudki . Na koniec dodaj granulowany czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
Z masy na kluski ziemniaczane formuj niewielkie kulki i rozpłaszczaj je nieco w dłoniach . Wrzucaj gotowe kluski na wrzącą, osoloną wodę i gotuj jeszcze 2 minuty od wypłynięcia .
Takie kluski możesz podawać z ulubionym sosem na ciepło, jako dodatek do gulaszu lub zamiennik ziemniaków do tradycyjnego obiadu. Wypróbuj ten przepis na pyszny gulasz z mięsa mielonego . Jeśli lubisz kluski podawane na słodko, nie możesz przegapić tego przepisu .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Aksamitne i puszyste naleśniki mistrza Roux. Mała zmiana, a efekt zdumiewający
-
Jajecznica z leśnymi grzybami. Proste, aromatyczne śniadanie w jesiennym klimacie