Smakosze.pl Przepisy Przepis na flaczki z boczniaków
Canva.com / Dar1930

Przepis na flaczki z boczniaków

12 kwietnia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Flaczki są absolutnym kulinarnym szlagierem. Nietrudno natknąć się na wielbicieli tego wyjątkowego dania. Jednak niektórzy smakosze nie są skorzy do zajadania zupy, w której jednym z głównych składników są podroby. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zastąpić je wybornymi grzybami.

Flaczki w bezmięsnej odsłonie

Bez wątpienia flaczki zajmują szczególne miejsce w polskiej kuchni. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak przyrządza je Justyna Żyła . Dziś pod lupę weźmiemy recepturę od Jakuba Kuronia. Mistrz kuchni ponownie okazuje się niezawodny.

Flaczki wzbudzają mieszane uczucia. Niektórzy mogliby zajadać je w najlepsze niemal codziennie. Inni są zniechęceni zapachem i obecnością mięsa. Na szczęście istnieje wersja flaczków, która zadowoli obie grupy .

Jakub Kuroń na swojej stronie internetowej zamieścił przepis na wyjątkowe flaczki, w których główną rolę grają przepyszne boczniaki . Obok takiego specjału nie da się przejść obojętnie. Prośby o dokładkę są niemal pewne.

Przepis na bezmięsne flaczki jest bardzo prosty. Każdy powinien sobie z min poradzić bez najmniejszych problemów . Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co dokładnie będzie nam potrzebne?

  • 300 g boczniaków

  • 1,2 l bulionu warzywnego

  • 2 marchewki

  • pietruszka

  • seler

  • por

  • cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 cm korzenia imbiru

  • 45 ml oleju roślinnego

  • 5 g suszonej słodkiej papryki

  • 5 g majeranku

  • 4 liście laurowe

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • odrobina zmielonej gałki muszkatołowej

  • sól

  • pieprz

(Canva.com / Dar1930)

Niecodzienne flaczki zachwycą domowników

Najpierw musimy oczyścić boczniaki. Najlepiej zrobić to przy użyciu nawilżonego ręcznika papierowego. Grzyby kroimy w paski. Marchewki, pietruszkę oraz seler możemy zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w słupki .

Cebulę i por kroimy w półplasterki. Warzywa podsmażamy na rozgrzanym oleju. Po 5 minutach wzbogacamy je o grzyby . Przez chwilę kontynuujemy smażenie. Dodajemy przyprawy oraz starty imbir i czosnek. Całość mieszamy tak, aby grzyby się nie rozpadły.

Mieszankę zalewamy bulionem i doprawiamy gałką muszkatołową. Bezmięsne flaczki powinny gotować się przez około 30 minut . Pamiętajmy o tym, by robić to na małym ogniu. Najlepiej serwować zupę z dodatkiem pieczywa.

Flaczki możemy doprawić również wędzoną papryką. Nada ona zupie bardziej mięsnego smaku. Na drugie danie warto podać wyśmienite kotlety ziemniaczane z brokułami . Bezmięsne obiady wcale nie muszą być nudne.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kuron.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy