Przepis na gołąbki z młodej kapusty bez zawijania
Gołąbki w tradycyjnej recepturze wymagają sporej dozy pracy i czasu - obgotowanie całej główki kapusty, przygotowanie farszu, zawijanie go w liście i długie duszenie nie jest najszybsze. Na szczęście istnieją sposoby, aby znacznie przyspieszyć gotowanie.
Przygotowanie szybkiego obiadu pozwala zaoszczędzić sporo godzin, które można przeznaczyć na inne ważne zajęcia. Co więcej, gołąbki bez zawijania są przepyszne i każdy fan ich klasycznej wersji będzie zachwycony, gdy tylko spróbuje poniższej.
Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą
Takie gołąbki są tak naprawdę specyficznymi kotletami mielonymi, które w mięsnej masie mają poszatkowaną drobno młodą kapustę. Dzięki temu ogranicza się znacznie pracę, jaka wymagana jest do ich zrobienia. Co więcej, nie zawierają zbyt wiele kalorii, więc można zajadać się nimi do woli.
Aby gołąbki się udały, trzeba zadbać o najwyższą jakość mięsa. Radzimy nie kupować go w supermarketach czy dyskontach, lecz udać się do lokalnego sklepu mięsnego, w którym rzeźnik samodzielnie wybierze dla ciebie najlepszy kawałek.
Na naszym portalu zdradziliśmy również wiele innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą cię zainteresować. Przeczytaj ten artykuł , w którym wyjaśniamy jak wyhodować drzewko laurowe w domu. W tym tekście pokazujemy jedzenie przyszłości według Unii Europejskiej.
Źródło: minadezhda, Getty Images
Przepis na gołąbki bez zawijania
Składniki:
-
500 g mięsa mielonego
-
100 g białego ryżu
-
1 młoda kapusta
-
1 cebula
-
1 jajko
-
3 łyżki bułki tartej
-
1 łyżeczka soli
-
1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
-
2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
-
olej do podsmażenia
-
1 l bulionu
-
3 łyżki przecieru
-
2 łyżki mąki pszennej
Zacznij od posiekania cebuli i podsmażeniu jej na oleju. Z kapusty oderwij liście i poszatkuj je drobno. Możesz użyć do tego tarki lub mandoliny, jeśli chcesz. Ugotuj ryż na półtwardo i wrzuć do kapusty. Dodaj do niej także mięso, cebulę, jajko, pieprz, sól, słodką paprykę.
Zacznij mieszać masę, a gdy składniki się połączą, wsyp bułkę tartą. Wmieszaj ją w całość. Z masy uformuj kotlety i podsmaż na patelni z olejem. Gdy będą miały złotą lub brązową, chrupiącą skórkę, są gotowe. Następnie należy zająć się sosem pomidorowym.
W garnku z odrobiną oleju podsmaż przez kilka chwil przecier pomidorowy. Wlej do niego bulion i doprowadź do wrzenia. Dopraw solą, pieprzem oraz słodką papryką. Z agęść sos mąką pszenną, wrzuć do sosu gołąbki i duś je przez 40 minuty. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: slodkieokruszki.pl; blogzapetytem.pl