Smakosze.pl Przepisy Przepis na kalafiora w sosie śmietanowo-serowym
gabrielasauciuc, Getty Images

Przepis na kalafiora w sosie śmietanowo-serowym

23 czerwca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kalafior zapiekany w sosie śmietanowo-serowym jest doskonałym sposobem na szybki obiad lub pyszny dodatek do głównego dania. Chrupiąca skórka i delikatny środek kontrastują ze sobą, co dostarcza dużo przyjemności podczas jedzenia. Przepis jest na tyle banalny, że zrobisz go w kilka chwil bez wysiłku.

We wnętrzu kalafiora można znaleźć pełno mikroelementów, takich jak witaminy C, A, E, K, tiaminę, niacynę, witaminę B6 oraz kawas foliowy. Warzywo posiada właściwości przeciwnowotworowe, łagodzące wrzody żołądka i poprawiające perystaltykę jelit.

Poniższa receptura pozwala przygotować bardzo sycące i treściwe danie, które dostarcza energii na cały dzień ciężkiej pracy. Jeśli więc planujesz wykonywać dzisiaj spory wysiłek fizyczny, sięgnij po powyższego kalafiora.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy słowa premiera Mateusza Morawieckiego, który nakłania do kupowania określonych produktów. Ten tekst poświęcony został niebywałemu znalezisku, jakie odkryto pod transportem buraków.

Przepis na zapiekanego kalafiora

Składniki:

  • kalafior

  • szklanka sera

  • szklanka śmietany

  • garść koperku

  • dwa ząbki czosnku

  • pieprz

  • sól

  • gałka muszkatołowa

  • oregano

  • masło

  • pół szklanki wody

Gotowanie rozpocznij od dokładnego umycia kalafiora i odcięcia jego zdrewniałego trzonka. Następnie podziel go na mniejsze różyczki, które jednak powinny mieć równą wielkość. Odstaw je na bok.

Starty zawczasu żółty ser przełóż do miski. Koperek umyj pod bieżącą wodą, posiekaj, jak najdrobniej potrafisz i wrzuć do sera. Przeciśnij do niego ząbki czosnku, dopraw solą, pieprzem gałką muszkatołową oraz oregano.

Wymieszaj ser ze śmietaną, dodaj do nich masło i wodę i zagotuj w rondelku. Kalafior wyłóż do naczynia żaroodpornego, podlej sosem i piecz przez 25 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż powierzchnia zrumieni się.

Projekt bez tytułu (70)
undefined

Źródło: mikafotostok, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: fromfoodtofun.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy