Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia
Kawa z koglem moglem w wielu krajach jest bardzo popularnym napojem. Jej miłośnicy zachwalają ją za jej kremową konsystencję, piękny kolor i łagodniejszy smak. Zapomnij o zwykłym mleku i cukrze. Kawa z jajkiem jest słodsza, a pianka bardziej aksamitna. Kawa jest napojem, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie dnia. Kawa z rana doskonale pobudza i dodaje energii. Niektórzy preferują napój bez żadnych dodatków. Inni lubią kawę z mlekiem, miodem, cukrem, syropami i innymi składnikami, które wzmacniają smak. Mało kto słyszał jednak o kawie z jajkiem.
Kawa z koglem moglem jest bardzo popularna w Azji i krajach skandynawskich. Napój z dodatkiem żółtka jest kremowy, łagodniejszy, delikatnie słodszy i zachwyca wspaniałym, bursztynowym kolorem. Taką kawę z łatwością zrobisz w domu. Potrzebujesz jedynie jajka i mleka skondensowanego.
Do przygotowania kawy z koglem moglem wykorzystaj swoją ulubioną kawę. Zaparz ją w ekspresie, kawiarce lub zalej ziarna wrzątkiem i odstaw na chwilę, żeby się zaparzyła. Pianka z żółtka i mleka kondensowanego sprawia również, że kawa parzona jest bardziej przejrzysta, a fusy szybciej opadają na dno.
Kultowa kawa z koglem moglem. Zapomnij o innych dodatkach
Składniki:
-
filiżanka mocnej, czarnej kawy
-
4 łyżeczki mleka skondensowanego
-
żółtko
Jak przyrządzić kawę z jajkiem? Słodka kawa z kremową pianką będzie gotowa w kilka minut
Surowe jajko umyj i sparz wrzątkiem, oddziel białko od żółtka. Kawę zaparz w kawiarce lub ekspresie. Do kawy z jajkiem sprawdzi się również parzona wersja napoju. Wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych.
Żółtko przełóż do niewielkiego naczynia, wlej mleko skondensowane i ubijaj do powstania puszystej piany, dodaj do kawy.
Poznaj zalety picia kawy z cytryną . Zimą polecam również rozgrzewającą wersję kultowego napoju, czyli kawę z cynamonem i pieprzem cayenne .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, żeby farsz na gołąbki był miękki i soczysty? Zawsze pamiętaj o 3 zasadach
-
Surówka z białej kapusty lepsza niż z restauracji. Wystarczy 1 charakterny dodatek
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama