Smakosze.pl Przepisy Przepis na kiszoną fasolkę szparagową
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Moja żona gotuje

Przepis na kiszoną fasolkę szparagową

18 maja 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie znana i hodowana jest od ponad 7000 lat. Europejczycy poznali ją dzięki staraniom hiszpańskich żeglarzy i konkwistadorów. Dzisiaj hoduje się ją w praktycznie wszystkich krajach na świecie.

Najbardziej popularnymi odmianami w Polsce są żółta i zielona. Żółta fasolka szparagowa jest delikatniejsza i kremowa, a zielona ma bardziej intensywny, wyrazistszy smak. Poza różnicą smakową obie fasolki mają różne zawartości witamin i minerałów.

Fasolka szparagowa - właściwości

Zielona fasolka szparagowa posiada więcej witaminy A i kwasu foliowego w porównaniu do fasolki żółtej. Z uwagi na kwas foliowy zaleca się ją kobietom w ciąży, a spora zawartość witaminy A sprzyja zachowaniu dobrego zdrowia przez chorych na cukrzycę.

Żółta fasolka jest doskonałym źródłem potasu i fosforu. Potas reguluje pracę serca, zmniejsza ciśnienie krwi i zapobiega obrzękom. Fosfor z kolei odpowiada za silne i mocne kości , jest także bardzo ważnym składnikiem biorącym udział w pracy układu nerwowego.

Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł , w którym przekazujemy wieści o straszliwym odkryciu w popularnych przyprawach. W tym tekście zdradzamy najlepszy przepis na pyszne cebulowe kule faszerowane mięsem - idealna grillowa przekąska. Powyższy kadr pochodzi z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Uwaga Babcia Gotuje.

Źródło: Powyższy kadr pochodzi z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Uwaga Babcia Gotuje.

Przepis na kiszoną fasolkę szparagową

Składniki:

  • 2 litry wody

  • łyżka soli

  • 1 kg fasolki szparagowej

  • 1 łyżeczka wody z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty

  • 3 ząbki czosnku

  • liść laurowy

  • koper

  • gorczyca

Zacznij od dokładnego umycia fasolki pod bieżącą wodą. Odetnij zdrewniałe końce strąków. W garnku zagotuj 1 litr wody i wrzuć do niej fasolkę. Gotuj ją maksymalnie 5 minut. W taki sposób upewnisz się, że fasolka będzie miękka i delikatna po ukiszeniu.

Po ugotowaniu odcedź strąki i odstaw je do całkowitego ostudzenia. Pokrój strąki na mniejsze kawałki, a następnie wrzuć do słoików, w których będziesz kisić . Dodaj do nich ząbki czosnku, liść laurowy, kiść kopru oraz kilka ziaren gorczycy. Zalej fasolkę solanką złożoną z litra wody i 1 łyżki soli. Dodaj łyżkę wody po kiszeniu ogórków.

Zakręć słoik i odstaw go w ciepłe, aczkolwiek ciemne miejsce. Zwykła szafka kuchenna nada się idealnie. Przez 5 dni codziennie odkręcaj słoik, aby uwolnić zgromadzone gazy. Po 5-6 dniach kiszonka jest gotowa. Smacznego.

Przepis na fasolkę szparagową na zimę znajdziesz także na kanale Moja żona gotuje na You Tube, z którego pochodzi powyższe zdjęcie.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: poradnikzdrowie.pl; zdrowe-kiszonki.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy