Przepis na kluski z kaszy manny
Kluski z kaszy manny charakteryzuje lekkostrawność, która pozwala zjeść delikatny i mało kaloryczny posiłek, przy jednoczesnym zachowaniu doskonałego smaku oraz konsystencji. Jeśli zwykły makaron już ci się znudził, kluski są świetną alternatywą.
Rosół sam w sobie jest daniem, na które przygotowanie należy poświęcić sporo czasu. Wygotowanie smaku i wartości odżywczych z warzyw oraz mięsa wymaga długiej obróbki termicznej. Dlatego warto podać do niego coś zupełnie innego, co wywoła zachwyt i zaskoczenie u domowników.
Kluski z kaszy manny do rosołu
Klasycznie kaszę manną podaję się z sosem owocowym, jako formę deserowego kleiku. Zamiast tego można zrobić z nich wdzięcznie wyglądające i jeszcze lepiej smakujące kluseczki, które wspaniale pasują do tradycyjnego oraz aromatycznego wywaru.
Poza rosołem można podać je do każdej innej zupy, do której pasują lane kluski. Najzwyklejsze warzywne zupy nabiorą zupełnie nowej jakości, jeśli doda się do nich kilka puszystych i delikatnych klusek. Co więcej, dodatek z kaszy manny robi się w kilka chwil, więc nie trzeba marnować zbyt wiele swojej energii.
Na naszym portalu zdradziliśmy również wiele innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą cię zainteresować. Przeczytaj ten artykuł , w którym zdradzamy najnowsze doniesienia o niebezpiecznej substancji w gumach i słodyczach. W tym tekście pokazujemy jak przygotować kogel-mogel w bezpieczny sposób.
Źródło: canva/macniak
Przepis na kluski z kaszy manny
Składniki:
-
szklanka suchej kaszy manny
-
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
-
2 jajka
-
2 łyżki miękkiego masła
-
sól
Zacznij od umycia jajek pod bieżącą wodą. Wbij je do miski, dodaj masło i zacznij ucierać przy pomocy rózgi. Jeśli brakuje ci sił, możesz spokojnie użyć zamiast niej miksera lub blendera ręcznego z odpowiednią nakładką. Gdy masa podwoi swoją objętość, przejdź do kolejnego etapu.
Cały czas mieszając, wlewaj stopniowo jogurt. Gdy połączy się, dopraw masę solą. Wsyp całą suchą kaszę manną i dokładnie wymieszaj. W garnku nastaw wodę, posól wodę i doprowadź ją do wrzenia. Warto użyć dużego naczynia, aby kluski miały sporo miejsca.
Nakładaj porcję ciasta do gotującej się wody przy pomocy łyżki. Każdą kluskę gotuje się 4-5 minut od momentu jej wypłynięcia na powierzchnie. Teraz wystarczy tylko wyłożyć je na talerz, zalać rosołem i gotowe. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: haps.pl