Smakosze.pl Przepisy Przepis na kopytka dla amatorów. Wychodzą za każdym razem
canva/artlensfoto

Przepis na kopytka dla amatorów. Wychodzą za każdym razem

26 kwietnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Podajemy przepis na kopytka dla amatorów. Bez problemu wychodzą za każdym razem. Pamiętajcie jednak, że wystarczy jeden błąd, a mianowicie źle dobrane ziemniaki, a kluski będą się rozpadać. Niestety wielu Polaków nie zdaje sobie z tego sprawy.

Kopytka to jedne z najpopularniejszych klusek robionych z ziemniaków. Zwykle przerabia się na nie ziemniaki, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Kopytka są doskonałym dodatkiem do dań obiadowych, a zwłaszcza do mięs duszonych w sosie. Sprawdź, jak je przygotować.

Przepis na kopytka dla amatorów

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2 jajka

  • sól

Przygotowanie kopytek

Ziemniaki obierz, opłucz, włóż na osolony wrzątek, ugotuj. Odcedź je i dokładnie osusz. Jeszcze ciepłe ziemniaki przepuść przez praskę lub wytłucz kuchennym tłuczkiem. Wystudź je.

Do masy ziemniaczanej dodaj jajka, mąkę ziemniaczaną i większość mąki pszennej. Wyrób gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj nieco więcej mąki.

Ciasto ziemniaczane podziel na kilka części. Z każdej uformuj długi wałek, lekko spłaszcz go dłonią, a potem pokrój na skos na kluski.

W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją, zmniejsz ogień. Wrzuć do wody kopytka, zamieszaj. Gotuj je ok. 2 minuty, licząc od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.

Ważne wskazówki

  • Na kopytka najlepsze są ziemniaki bogate w skrobię. Z tego powodu lepiej więc nie przeznaczać na kluski młodych ziemniaków.

  • Do ciasta na kopytka nie należy dosypywać dużo więcej mąki, niż podaje przepis. Inaczej kluski wyjdą twarde i niesmaczne.

  • Ciasto ziemniaczane należy krótko wyrabiać, bo wraz z wydłużającym się czasem zagniatania, robi się coraz rzadsze.

W naszym serwisie znajdziecie też przepis na kluski śląskie , a także na kluski szare .

krojenie kopytek
krojenie kopytek

Źródło zdjęcia: canva/alicjane

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: moje-przepisy Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy