Przepis na kopytka dla amatorów. Wychodzą za każdym razem
Podajemy przepis na kopytka dla amatorów. Bez problemu wychodzą za każdym razem. Pamiętajcie jednak, że wystarczy jeden błąd, a mianowicie źle dobrane ziemniaki, a kluski będą się rozpadać. Niestety wielu Polaków nie zdaje sobie z tego sprawy.
Kopytka to jedne z najpopularniejszych klusek robionych z ziemniaków. Zwykle przerabia się na nie ziemniaki, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Kopytka są doskonałym dodatkiem do dań obiadowych, a zwłaszcza do mięs duszonych w sosie. Sprawdź, jak je przygotować.
Przepis na kopytka dla amatorów
Składniki:
-
1 kg ziemniaków
-
2 szklanki mąki pszennej
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
2 jajka
-
sól
Przygotowanie kopytek
Ziemniaki obierz, opłucz, włóż na osolony wrzątek, ugotuj. Odcedź je i dokładnie osusz. Jeszcze ciepłe ziemniaki przepuść przez praskę lub wytłucz kuchennym tłuczkiem. Wystudź je.
Do masy ziemniaczanej dodaj jajka, mąkę ziemniaczaną i większość mąki pszennej. Wyrób gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj nieco więcej mąki.
Ciasto ziemniaczane podziel na kilka części. Z każdej uformuj długi wałek, lekko spłaszcz go dłonią, a potem pokrój na skos na kluski.
W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją, zmniejsz ogień. Wrzuć do wody kopytka, zamieszaj. Gotuj je ok. 2 minuty, licząc od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
Ważne wskazówki
-
Na kopytka najlepsze są ziemniaki bogate w skrobię. Z tego powodu lepiej więc nie przeznaczać na kluski młodych ziemniaków.
-
Do ciasta na kopytka nie należy dosypywać dużo więcej mąki, niż podaje przepis. Inaczej kluski wyjdą twarde i niesmaczne.
-
Ciasto ziemniaczane należy krótko wyrabiać, bo wraz z wydłużającym się czasem zagniatania, robi się coraz rzadsze.
W naszym serwisie znajdziecie też przepis na kluski śląskie , a także na kluski szare .
Źródło zdjęcia: canva/alicjane
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić soczystą wątróbkę z grilla? Prosty i skuteczny sposób
-
Idealnie soczysta i aromatyczna pierś z kurczaka z grilla. Nie ma lepszej
Źródło: moje-przepisy Zapraszamy na nasz Instagram