Smakosze.pl Przepisy Przepis na kotlety mielone w sosie pomidorowym
Canva.com / Yana Gayvoronskaya

Przepis na kotlety mielone w sosie pomidorowym

23 marca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Bez wątpienia dania takie jak kotlety mielone często goszczą na naszych stołach. W każdym domu przyrządza się je odrobinę inaczej. Jednak przeważnie nie spotykamy się z większym zaskoczeniem. Czasami warto pokusić się na kulinarny eksperyment.

Kultowe danie w niecodziennym wydaniu

Smakowite kotlety mielone niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Niedawno przedstawialiśmy recepturę na puszysty mięsny specjał o chrupiącej skórce . Tym razem sięgniemy po przepis, w którym kotlety mielone będą trochę przypominały klopsiki.

Przeważnie sos pomidorowy towarzyszy daniom takim jak gołąbki i klopsiki. Jednak nie zaszkodzi dodać go również do kotletów mielonych. Rezultat takiego kulinarnego eksperymentu przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy .

Przepis na kotlety mielone w sosie pomidorowym jest bardzo prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki . Część z nich znajdziesz we własnej kuchni. Co nam będzie potrzebne?

Kotlety mielone:

  • 500 g mięsa mielonego

  • bułka kajzerka

  • 250 ml mleka

  • 200 g bułki tartej

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 jajka

  • sól

  • pieprz

Sos pomidorowy:

  • 250 ml bulionu

  • 500 ml przecieru pomidorowego

  • 3 ząbki czosnku

  • 15 ml oliwy

  • cebula

  • starte oregano

  • starta bazylia

  • cukier

  • sól

  • pieprz

(Canva.com / Yana Gayvoronskaya)

Przepis na wyjątkowy obiad zaskakuje prostotą

Na początku przygotujemy kotlety mielone. Bułkę kajzerkę namaczamy w mleku. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Możemy je również zetrzeć na tarce, wówczas idealnie połączą się z resztą składników .

Mięso mielone umieszczamy w misce. Dodajemy do niego cebulę, czosnek, jajka, odciśniętą kajzerkę oraz połowę bułki tartej . Całość doprawiamy solą i pieprzem. Masę urabiamy rękoma. Powinna stać się jednolita.

Z masy formujemy kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Kiedy po obu stronach będą złociste, wykładamy je na ręczniki papierowe . Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.

Przyszła pora na nasz sos pomidorowy. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Oba składniki podsmażamy na oliwie. Gdy się zeszklą, zalewamy je bulionem. Podgrzewamy go i wzbogacamy o przecier pomidorowy. Wszystko gotujemy na niewielkim ogniu z dodatkiem przypraw. Po 15 minutach sos powinien być gotowy. Jeśli jest zbyt kwaśny, dodajemy trochę cukru .

Kotlety mielone przekładamy do miski i zalewamy sosem. Możemy je również umieścić w naczyniu żaroodpornym i podpiec przez kilkanaście minut. Danie dobrze współgra z ziemniakami i surówką. Warto wypróbować przepis na buraczany dodatek obiadowy .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: O2

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy