Smakosze.pl Przepisy Przepis na kotlety schabowe duszone w coca-coli i keczupie
Canva (Billion Photos, Thomas Demarczyk)

Przepis na kotlety schabowe duszone w coca-coli i keczupie

30 maja 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kotlety schabowe są polską klasyką, która od dekad podawana jest zarówno w domach, jak i najznamienitszych restauracjach. Wiele lat jedzenia praktycznie identycznego dania, w którym od czasu do czasu zmieniają się dodatki, może być nużące.

Jeśli więc znudziły ci się zwykłe schabowe, lub twoja rodzina zaczyna narzekać, gdy dowiaduje się, że znowu muszą jeść schab, przetestuj poniższą recepturę. Ten sposób gotowania kotletów sprawia, że rozpływają się w ustach, a ich charakterystyczny smak zostanie w twojej pamięci na długo.

Kotlety schabowe w sosie z coca-coli i ketchupu

Mogłoby się wydawać, że dodawanie coca-coli do wytrawnego jedzenia, nie jest dobrym pomysłem. Wieloletnie doświadczenia najlepszych kucharzy pokazują jednak, że łączenie smaku słodkiego ze słonym tworzy niesamowitą kombinację i każdy powinien jej spróbować.

Ocet w ketchupie sprawia, że włókna mięśniowe w schabie stają się miększe, przez co podczas jedzenia, kotlety dosłownie rozpływają się. Pamiętaj o kupieniu mięsa najlepszej jakości, ponieważ to od niego zależy, jak smaczne danie uda ci się przyrządzić.

Na naszej stronie możesz przeczytać wiele informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować prozdrowotny napar z łopianu. W tym tekście zdradzamy najlepszy sposób na ciasto do karpatki.

Źródło: Lamaip, Getty Images

Przepis na kotlety schabowe w sosie z coca-coli i ketchupu

Składniki:

  • 500 gramów schabu bez kości

  • 2 łyżki ostrego ketchupu

  • 1 szklanka coca-coli

  • sól

  • pieprz

  • olej

Zacznij od oczyszczenia mięsa z białych włókien. Pokrój mięso na plastry o grubości 2-3 cm. Następnie przykryj je folią spożywczą i zacznij rozbijać tłuczkiem. Folia uchroni cię przed pryskającymi kawałkami mięsa, które mogą spaść na kuchenne wyposażenie.

Każdy rozbity plaster natrzyj sporą ilością soli i świeżo zmielonego pieprzu. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wyłóż na nie schab. Smaż je z obu stron na dużym ogniu przez kilka minut. Gdy wytworzy się chrupiąca skarmelizowana skórka, przejdź do kolejnego etapu.

Wlej na patelnię coca-colę i ketchup. Wymieszaj je dokładnie, a następnie zakryj patelnię pokrywką. Duś kotlety przez 25 minut - jeśli większość płynu wyparuje, dolej odrobinę wywaru lub wody. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy