Nikt nie wierzy gdy mówię, w czym marynuję schabowe. Kotlety są soczyste i delikatne jak nigdy

Anna Zyśk to popularna blogerka kulinarna, która swoimi przepisami i poradami zdobyła sympatię wielu osób. Jej pomysły na różne pyszności zarówno na słono, jak i na słodko podbiły niejedno podniebienie. Tym razem postanowiła zająć się kotletami schabowymi i przygotować je w trochę zmienionej wersji.
Kotlety schabowe wizytówką Polski
Kotlety schabowe to niesamowity przysmak, z którego słynie nasz kraj. Szczególnie jeśli znajdują się na talerzu w towarzystwie pysznych gotowanych ziemniaczków i orzeźwiającej mizerii. Istnieje wiele sposobów na ich przyrządzenie. Podstawowa wersja to oczywiście ta, w której obtaczamy rozbite i doprawione kawałki schabu w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej. Jednakże istnieją również urozmaicenia. Ludzie w kuchni lubią eksperymentować, dlatego też powstało wiele przepisów na schabowe, które różnią się od tych tradycyjnych.
Jednym z nich jest pomysł na dodanie marynaty, ale nie takiej zwykłej. Chodzi o marynatę z dodatkiem nietypowego składnika. Koniecznie sprawdźcie, jak przygotować niezwykle soczyste kotlety schabowe od Ani Zyśk. Blogerka prowadzi swój kanał na Instagramie, jedz.pysznie. Znajdziecie tam wiele ciekawych przepisów i porad kulinarnych.
To najlepsze mięso na krupnik, bije na głowę nawet żeberka. Tak gotowała moja babciaKotlety schabowe w marynacie z dodatkiem coli
Coca-Cola jest produktem, który przeznaczony jest raczej do picia. Jednak Anna Zyśk ma również inne zastosowanie tego napoju. Dodanie go do marynaty na kotlety schabowe niesamowicie odmieni ich smak. Do przygotowania takiego dania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- kilka plastrów schabu
- szklanka Coca - Coli
- sól
- pieprz do smaku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- mąka
- bułka tarta
- 1 jajko
- olej lub smalec do smażenia
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować pyszne kotlety schabowe w coli?
Kotlety schabowe z dodatkiem coli to miła odmiana od tych tradycyjnych i raz na jakiś czas warto takie danie przygotować. Szczególnie że nie jest skomplikowane.
Krok 1. W pierwszej kolejności rozbijamy dokładnie kotlety.

Krok 2. W międzyczasie do miski przelewamy colę. Dodajemy sól, pieprz oraz paprykę słodką. Całość mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty przekładamy nasze kotlety i odstawiamy na kilka godzin.

Krok 3. Po upływie tego czasu wyjmujemy mięso z coli i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie obtaczamy kotlety w mące, później w jajku i na końcu w bułce tartej. Smażymy je na rozgrzanej olejem patelni z dwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu przekładamy schabowe na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Krok 4. Tak przygotowane kotlety schabowe podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką.
Sprawdź przepis od Heni na pyszną sałatkę tatarską. Zobacz, jakie galaretki podać na Wielkanoc.






































