Zapomnij o kopytkach, te kluski są o niebo lepsze. Żałuję, że tak późno poznałem ten przepis

Oto przepis na niezwykle proste kluski w dość mało popularnym wydaniu. Gotowane kluski drożdżowe to coś między kluskami na parze a dobrze znanymi nam wersjami typu kopytka czy kluski śląskie. Są niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, a przy tym pyszne.
Proste kluski drożdżowe
Przepis na kluski drożdżowe przypomina znana vlogerka kulinarna, Anna Zyśk. Zobaczyć, jak Ania gotuje, możemy na jej profilu jedz.pysznie na Instagramie. Kluski w jej wydaniu są pyszne, lekkie i bardzo proste. Sprawdzą się świetnie jako gwiazda talerza z prostą okrasą, lecz także będą doskonałym dodatkiem np. do gulaszu.
Wbrew temu, że są to kluski drożdżowe, nie potrzeba na nie wiele czasu. Wyrastanie może zająć chwilę albo dwie, ale reszta to dosłownie kilka ruchów. Warto przygotować takie kluski choćby dla odmiany, która przecież jest w gotowaniu bardzo ważna.
Czy w Wielką Sobotę obowiązuje post? Kościół stawia sprawę jasnoKluski kładzione
Kluski takie określić można jako kładzione, ponieważ – podobnie jak np. leniwe – Ania gotuje je w osolonym wrzątku. To kolejny sposób, by uprościć i przyspieszyć przygotowanie takiego obiadu.
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 5 g cukru
- 15 g drożdży
- 150 ml mleka
- 1 jajko
- sól
Kluski drożdżowe Ani Zyśk
Krok 1. Drożdże łączymy z ciepłym mlekiem, solą i cukrem.

Krok 2. Wyrabiamy ciasto do połączenia, będzie niezbyt rzadkie, ale kleiste.

Krok 3. Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Krok 4. Łyżką nabieramy porcje ciasta i układamy we wrzącej wodzie.

Krok 5. Kluski gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Krok 6. Podajemy kluski z ulbionymi dodatkami.






































