Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o kopytkach, te kluski są o niebo lepsze. Żałuję, że tak późno poznałem ten przepis
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 13.03.2025 13:39

Zapomnij o kopytkach, te kluski są o niebo lepsze. Żałuję, że tak późno poznałem ten przepis

szybkie kluski
Fot. Anna Zyśk

Oto przepis na niezwykle proste kluski w dość mało popularnym wydaniu. Gotowane kluski drożdżowe to coś między kluskami na parze a dobrze znanymi nam wersjami typu kopytka czy kluski śląskie. Są niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, a przy tym pyszne.

Proste kluski drożdżowe

Przepis na kluski drożdżowe przypomina znana vlogerka kulinarna, Anna Zyśk. Zobaczyć, jak Ania gotuje, możemy na jej profilu jedz.pysznie na Instagramie. Kluski w jej wydaniu są pyszne, lekkie i bardzo proste. Sprawdzą się świetnie jako gwiazda talerza z prostą okrasą, lecz także będą doskonałym dodatkiem np. do gulaszu.

Wbrew temu, że są to kluski drożdżowe, nie potrzeba na nie wiele czasu. Wyrastanie może zająć chwilę albo dwie, ale reszta to dosłownie kilka ruchów. Warto przygotować takie kluski choćby dla odmiany, która przecież jest w gotowaniu bardzo ważna.

Czy w Wielką Sobotę obowiązuje post? Kościół stawia sprawę jasno

Kluski kładzione

Kluski takie określić można jako kładzione, ponieważ – podobnie jak np. leniwe – Ania gotuje je w osolonym wrzątku. To kolejny sposób, by uprościć i przyspieszyć przygotowanie takiego obiadu.

Dalsza część tekstu pod filmem

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 5 g cukru
  • 15 g drożdży
  • 150 ml mleka
  • 1 jajko 
  • sól

Kluski drożdżowe Ani Zyśk

Krok 1. Drożdże łączymy z ciepłym mlekiem, solą i cukrem.

zaczyn na kluski
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Wyrabiamy ciasto do połączenia, będzie niezbyt rzadkie, ale kleiste.

ciasto na kluski
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

ciasto drożdżowe
Fot. Anna Zyśk

Krok 4. Łyżką nabieramy porcje ciasta i układamy we wrzącej wodzie.

kładzenie klusek
Fot. Anna Zyśk

Krok 5. Kluski gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

ugotowane kluski
Fot. Anna Zyśk

Krok 6. Podajemy kluski z ulbionymi dodatkami.

doprawianie klusek
Fot. Anna Zyśk