Smakosze.pl Przepisy Przepis na kotlety z kani
JeanRee, Getty Images

Przepis na kotlety z kani

29 maja 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kotlety są bardzo częstym wyborem Polaków w kontekście obiadu. Ich sporządzenie jest banalnie proste i nie wymaga zbyt wiele czasu. Dużą zaletą są także niskie koszty - gotując obiad dla całej rodziny, jedna porcja mieści się w kilku złotych.

Trzeba jednak przyznać, że ciągłe jedzenie tego samego może spowodować znużenie. Wtedy zazwyczaj uwielbiane przez nas dania, zamieniają się w coś, na czego widok od razu się krzywimy. Jeśli więc chcesz, aby kotlety ciągle sprawiały ci mnóstwo radości, spróbuj poniższej receptury.

Kotlety z kani

W lasach, ale czasem także na bazarach, bez problemu znajdziemy w sezonie ogromne kapelusze kani, które wśród smakoszy i grzybiarzy uchodzą za niesamowity przysmak. Mięsiste i soczyste kanie smakują najlepiej, gdy obsmażymy je w panierce.

Samo sporządzenie kotletów z kani przebiega w podobny sposób, co robienie kotletów schabowych czy z piersi z kurczaka. Najważniejszym etapem jest należyte panierowanie, gdyż nie ma nic gorszego niż odpadająca podczas smażenia panierka.

Składniki: 

  • 4 duże kanie

  • 3 jajka

  • bułka tarta

  • olej

  • oregano

  • tymianek

  • sól

  • pieprz

Zacznij od oczyszczenia grzybów z ziemi, gałązek czy robaczków. Gdy grzyby będą oczyszczone, odetnij kapelusze od nóżek, a następnie opłucz je pod bieżącą wodą. Gdy kapelusze zostaną już umyte, rozłóż je na papierowym ręczniku, aby mogły wyschnąć.

Do głębokiego talerza wbij jajka i rozbełtaj je przy pomocy widelca lub trzepaczki do jajek. Dopraw je pieprzem i odrobiną soli. W osobnym talerzu umieść bułkę tartą. Dopraw ją tymiankiem oraz oregano i równomiernie wymieszaj. Teraz można przejść do panierowania.

Suche kapelusze mocz najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej z przyprawami. Smaż grzyby na patelni ze sporą ilością oleju. Gdy panierka będzie chrupiąca i złocista, kotlety są gotowe. Smacznego.

Na naszej stronie możesz przeczytać wiele informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować ciasto na pierogi sprzed ponad 100 lat. W tym tekście zdradzamy przepis na idealne ogórki małosolne.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje.pl

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy