Przepis na kotlety z kani
Kotlety są bardzo częstym wyborem Polaków w kontekście obiadu. Ich sporządzenie jest banalnie proste i nie wymaga zbyt wiele czasu. Dużą zaletą są także niskie koszty - gotując obiad dla całej rodziny, jedna porcja mieści się w kilku złotych.
Trzeba jednak przyznać, że ciągłe jedzenie tego samego może spowodować znużenie. Wtedy zazwyczaj uwielbiane przez nas dania, zamieniają się w coś, na czego widok od razu się krzywimy. Jeśli więc chcesz, aby kotlety ciągle sprawiały ci mnóstwo radości, spróbuj poniższej receptury.
Kotlety z kani
W lasach, ale czasem także na bazarach, bez problemu znajdziemy w sezonie ogromne kapelusze kani, które wśród smakoszy i grzybiarzy uchodzą za niesamowity przysmak. Mięsiste i soczyste kanie smakują najlepiej, gdy obsmażymy je w panierce.
Samo sporządzenie kotletów z kani przebiega w podobny sposób, co robienie kotletów schabowych czy z piersi z kurczaka. Najważniejszym etapem jest należyte panierowanie, gdyż nie ma nic gorszego niż odpadająca podczas smażenia panierka.
Składniki:
-
4 duże kanie
-
3 jajka
-
bułka tarta
-
olej
-
oregano
-
tymianek
-
sól
-
pieprz
Zacznij od oczyszczenia grzybów z ziemi, gałązek czy robaczków. Gdy grzyby będą oczyszczone, odetnij kapelusze od nóżek, a następnie opłucz je pod bieżącą wodą. Gdy kapelusze zostaną już umyte, rozłóż je na papierowym ręczniku, aby mogły wyschnąć.
Do głębokiego talerza wbij jajka i rozbełtaj je przy pomocy widelca lub trzepaczki do jajek. Dopraw je pieprzem i odrobiną soli. W osobnym talerzu umieść bułkę tartą. Dopraw ją tymiankiem oraz oregano i równomiernie wymieszaj. Teraz można przejść do panierowania.
Suche kapelusze mocz najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej z przyprawami. Smaż grzyby na patelni ze sporą ilością oleju. Gdy panierka będzie chrupiąca i złocista, kotlety są gotowe. Smacznego.
Na naszej stronie możesz przeczytać wiele informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować ciasto na pierogi sprzed ponad 100 lat. W tym tekście zdradzamy przepis na idealne ogórki małosolne.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kotlety mielone z jesiennym warzywem. Apetyczny wygląd i doskonały smak idą w parze
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: aniagotuje.pl