Przepis na kultowe ciasto bez pieczenia - chatkę puchatka
Ciasto chatka puchatka ma niezwykły wygląd, który wywołuje okrzyki zachwytu w każdym, kto je zobaczy. Mogłoby się wydawać, że przysmak jest trudny w przygotowaniu, jednak nic bardziej mylnego. Nie wymaga ono wszak żadnego pieczenia, potrzeba je jedynie odpowiednio dobrze schłodzić.
Ciasto chatka puchatka, przez niektórych nazywane również chatką baby jagi, ma nietypowy trójkątny kształt, co jest jednym z jego znaków charakterystycznych. Dla najlepszego efektu należy skorzystać z najlepszego dostępnego twarogu.
Tylko w taki sposób można cieszyć się kremem o odpowiedniej konsystencji. Jeśli korzystasz z sernika dostępnego w supermarkecie, konieczne będzie dodatkowe odsączenie - zbyt dużo płynu negatywnie wpłynie na zwartość masy.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Przepis na ciasto chatka puchatka
Brakuje ci przepysznych kulinarnych wieści? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych ciekawostek. W tym artykule wyjawiamy, dlaczego warto na godzinę przed snem zjeść odrobinę orzechów. Ten tekst poświęcony wodzie - zdrowsze jest picie jej zimnej czy ciepłej?
Składniki:
750 g twarogu półtłustego
250 g masła
1 szklanka cukru pudru
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka kakao
100 ml śmietany 30%
100 g gorzkiej czekolady
30 g mlecznej czekolady
36 herbatników
Pamiętaj, aby wszystkie składniki miały temp. pokojową. Zacznij od utarcia masła z cukrem pudrem. Gdy tłuszcz będzie puszysty, dodawaj do niego po łyżce zmielonego podwójnie twarogu, cały czas miksując.
Masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj ekstrakt waniliowy, a do drugiej kakao. Na blacie rozłóż folię aluminiową. Rozłóż na niej 3 rzędy herbatników po 6 sztuk i posmaruj je masą kakaową. Następnie połóż na niej kolejną warstwę ciastek.
Na środkowy rząd połóż masę waniliową i zakryj ją dwoma bocznymi rzędami herbatników w taki sposób, aby utworzyć równy trójkąt. Zawiń je w folię aluminiową i schłodź w lodówce. Śmietankę podgrzej w garnku, rozpuść w niej obie czekolady i polej po herbatnikach. Ponownie schłodź deser, aż polewa zestali się. Smacznego.
Źródło: Kadr z filmu na kanale Ciasto Ciasteczka na YouTube
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty trick, dzięki któremu kalafior po ugotowaniu będzie idealnie śnieżnobiały
Obłędny przepis na marynowaną cukinię na słodko, smakuje jak ananas
Używasz wody z kranu robiąc ogórki kiszone? Łatwo o spory błąd
Źródło: ilovebake.pl