Przepis na kultowe kopytka
Klasyczne kopytka często są pierwszym wyborem, jako dodatek do mięsnego obiadu. Świetnie komponują się z długo gotowanym mięsem w sosie, czy zwykłym sosie grzybowym. Poniżej prezentujemy recepturę na tradycyjną wersję.
Kopytka można oczywiście z łatwością kupić w sklepach z działem garmażeryjnym lub w jadłodajni na wynos - warto jednak pamiętać, że gotowe kopytka nie równają się domowym.
Jeśli nie masz ochoty na jedzenie ich z sosem lub mięsem, z powodzeniem możesz podać je po prostu z solą i roztopionym masłem - wtedy można poczuć ich właściwy smak najlepiej. Pyszne są również z masłem, cynamonem oraz cukrem, jak na zdjęciu powyżej.
Przepis na klasyczne kopytka
Składniki:
-
1 kg ziemniaków
-
1 jajko
-
300 gramów mąki pszennej
-
pół łyżeczki soli
Na początku dobrze obierz i umyj ziemniaki. Pokrój je w mniejsze, aczkolwiek równe wielkością kawałki - w taki sposobu znacznie skrócisz czas potrzebny do ich ugotowania. Zalej je wodą i gotuj, aż będą miękkie.
Odcedź ziemniaki, ostudź je i wrzuć do miski. Dodaj do nich mąkę, jajko oraz sól. Zacznij wyrabiać ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Gdy będzie się zbytnio lepić, dosyp więcej mąki. Uformuj wałek o średnicy 2 cm i podziel go na 2 cm kawałki.
Kopytka należy gotować we wrzącej wodzie z solą. Po około 5 minutach od wypłynięcia na powierzchnie kopytka są gotowe. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jakich błędów podczas gotowania makaronu należy unikać. Ten tekst zdradza przepis na najlepsze flaczki.
Źródło zdjęcia: canva/MichalLudwiczak, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kwestiasmaku.com