Smakosze.pl Przepisy Przepis na kultowe zimne nóżki
Instagram / @born_in_the_prl

Przepis na kultowe zimne nóżki

25 marca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Nóżki w galarecie przeważnie kojarzą się z czasami PRL-u. Właśnie wtedy potrawa zyskała ogromną popularność, która sprawiła, że nawet dzisiaj nietrudno znaleźć wielbicieli tego specjału. Podczas przygotowań warto pamiętać o istotnym szczególe.

Zimne nóżki jak za dawnych lat

Niektóre dania potrafią wywołać u nas nostalgię. Przykładem są, chociażby kultowe zapiekanki . Jednak w naszej rodzimej kuchni jest znacznie więcej smakołyków, które wspominamy z uśmiechem na ustach.

Nóżki w galarecie są nie lada frykasem, który niejednokrotnie przyprawiał smakoszy o szybsze bicie serca . Nawet najbardziej wybredni spośród wielbicieli swojskich smaków, nie są w stanie oprzeć się dobrze przygotowanym zimnym nóżkom. Kiedy danie po raz pierwszy zagościło na polskich stołach?

Mało kto spodziewałby się, że mięso w galarecie ma tak długą historię. Okazuje się, że wzmianka na jego temat pojawia się w relacji z wesela Zygmunta Starego i Bony Sforzy, które miało miejsce w 1518 roku . Z kolei nóżki wieprzowe w znanej nam formie zaczęły pojawiać się za panowania Augusta III.

Mętna galaretka już nie będzie problemem

Niekiedy podczas przygotowywania zimnych nóżek, nasza galaretka staje się mętna. Takie danie nie prezentuje się zbyt apetycznie i z pewnością najlepiej uniknąć tego kulinarnego rozczarowania. Na szczęście galaretkę możemy uratować w prosty sposób .

Wywar na galaretkę nie zmętnieje, jeśli wzbogacimy go o 2 łyżki octu i ubite białko jajka. Po zagotowaniu należy go także przefiltrować . Najlepiej po prostu przelać wywar przez gęste sitko wyścielone gazą. Kilkukrotne przecedzenie z pewnością uchroni nas przed mętną galaretką.

Prosty przepis na fantastyczne zimne nóżki

Nie od dziś wiadomo, że wszystko, co przygotujemy samodzielnie, smakuje najlepiej. Zimne nóżki nie są tutaj wyjątkiem . Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co dokładnie będzie nam potrzebne?

  • golonka

  • 2 nogi wieprzowe

  • 15 g żelatyny

  • 2 marchewki

  • pietruszka

  • seler

  • por

  • cebula

  • 6 ząbków czosnku

  • liść laurowy

  • ziele angielskie

  • 3 ziarna pieprzu

  • pieprz mielony

  • majeranek

  • 20 ml octu

  • białko jajka

Najpierw myjemy mięso i wstawiamy je do garnka z wodą. Powinna ona w pełni je przykrywać. Całość wzbogacamy o włoszczyznę, rozgnieciony czosnek i przyprawy. Wywar powinien gotować się na małym ogniu przez 2 godziny .

Po tym czasie mięso wyławiamy i rozdrabniamy na poszarpane kawałki. Z kolei wywar przecedzamy kilkukrotnie i wzbogacamy o ocet i ubite białko jajka. Do przefiltrowanego bulionu dodajemy pokrojoną ugotowaną marchewkę, majeranek, czosnek, pieprz i rozdrobnione mięso.

Wszystko zagotowujemy z dodatkiem żelatyny. Po wystygnięciu nasze zimne nóżki powinny być już gotowe. Domownicy z pewnością będą nimi zachwyceni. Warto również sięgnąć po przepis na pomidorówkę, w bezmięsnej odsłonie .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: WP Kobieta; Gotujmy; Dobra Kiełbasa

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy