Smakosze.pl
Zapiekanka rodem z PRL

Wikipedia / Myslnik / CC BY-SA 2.0

Sekret kultowych zapiekanek z czasów PRL

20 Marca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Zapiekanki są nie lada rarytasem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Królowały one w okresie PRL-u. Można było je dostać w wielu miejscach. Dziś ustąpiły one nieco miejsca innym daniom. Jednak nadal cieszą się sporym uznaniem

Gdzie można było dostać najlepsze zapiekanki i jaki był sekret idealnego specjału? Wielu miłośników kulinariów nadal stara się odnaleźć odpowiedzi na te pytania. Warto powspominać i przypomnieć sobie kultowe zapiekanki rodem z PRL-u.

Zapiekanki jak za dawnych lat

Zapiekanki potrafią przyprawić o nostalgię. Na Facebookowej stronie Pewex, poruszono temat tego kultowego dania. Internauci zaczęli wskazywać miejsca, w których można było natknąć na najlepsze w ich opinii zapiekanki

  • Chyba na większości dworców PKS lub PKP można było zjeść niepowtarzalne zapiekanki — napisała jedna z internautek.

  • Do tej pory niepowtarzalne w smaku, najlepsze to w Hrubieszowie, Zapiekanki U Szkaleja. Kto nie był, to zapraszam, ten sam przepis i smak od lat — poleciła inna internautka.

  • Włocławek na Kaliskiej! Kiedyś najlepsze! Teraz to już nie wiem, czy jeszcze istnieją! — stwierdziła użytkowniczka Facebooka.

  • PKP Kraków. Kiedyś budka przy peronie. Nie było konkurencji dla niej. I ta adrenalina, czy się zdąży na pociąg przez tę kolejkę za zapiekanką — dodał jeden z internautów.

Zapiekanki nawet po tylu latach wzbudzają spore emocje. Z pewnością wielu smakoszy z miłą chęcią skosztowałoby ponownie tego uwielbianego specjału. Warto wiedzieć, co sprawia, że zapiekanki są jeszcze lepsze. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego sekretu.

Co zrobić, aby zapiekanki smakowały tak jak te sprzed lat?

Zapiekanki to nic innego jak połączenie smakowitej bagietki, pieczarek, sera i ketchupu. Okazuje się, że najlepiej grzyby zetrzeć na tarce. Wówczas zyskują one więcej smaku i aromatu. Właśnie tak robiono lata temu. 

Oczywiście zapiekanki możemy zamówić z różnych lokali gastronomicznych. Aktualnie nie możemy cieszyć się beztroskim zajadaniem na świeżym powietrzu. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować zapiekanki samodzielnie.

(Canva.com / ALLEKO)

Przepis na domowe zapiekanki

Zapiekanki są bardzo proste w przyrządzeniu. Każdy powinien sobie poradzić z tą recepturą. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Lista jest bardzo krótka i możemy ją dowolnie modyfikować.

  • 2 bagietki

  • 200 g żółtego sera

  • 300 g pieczarek

  • ketchup

Bagietki przecinamy wzdłuż. Miękisz ugniatamy. Dzięki temu składniki lepiej wkomponują się w pieczywo. Środek bagietki smarujemy cienką warstwą ketchupu. Pieczarki ścieramy na tarce i wykładamy na zapiekanki. Podobnie postępujemy z serem.

Zapiekanki należy piec w 180 stopniach Celsjusza przez 15 minut. Po tym czasie będą gotowe. Warto również przyrządzić je nieco inaczej. Dobrze sprawdzają się dodatki w postaci mozzarelli, oliwek i rukoli. Nie zaszkodzi postawić także na klasyczną cebulę oraz czosnek.

Zapiekanki to nie jedyna pyszne danie s piekarnika. Nie zaszkodzi sięgnąć po ziemniaczany przysmak od Karola Okrasy. Potrawa podbije serca domowników. Godne uwagi są również gołąbki według przepisu słynnego kucharza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Facebook / @Pewex; Prześlij Przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Produkty

Jak wykorzystać w kuchni liście babki lancetowatej?

Czytaj więcej >

Produkty

Czym różni się dżem od konfitury?

Czytaj więcej >
Grzyby

Produkty

Skażone grzyby w Niemczech

Czytaj więcej >

Produkty

Nowy pomysł inicjatora zakazu handlu w niedzielę

Czytaj więcej >
śliwki

Produkty

Dlaczego warto jadać śliwki?

Czytaj więcej >
Jaja na blacie

Produkty

Co oznacza kolor skorupki jajka?

Czytaj więcej >