Sekret kultowych zapiekanek z czasów PRL
Gdzie można było dostać najlepsze zapiekanki i jaki był sekret idealnego specjału? Wielu miłośników kulinariów nadal stara się odnaleźć odpowiedzi na te pytania. Warto powspominać i przypomnieć sobie kultowe zapiekanki rodem z PRL-u.
Zapiekanki jak za dawnych lat
Zapiekanki potrafią przyprawić o nostalgię. Na Facebookowej stronie Pewex, poruszono temat tego kultowego dania. Internauci zaczęli wskazywać miejsca, w których można było natknąć na najlepsze w ich opinii zapiekanki.
Chyba na większości dworców PKS lub PKP można było zjeść niepowtarzalne zapiekanki — napisała jedna z internautek.
Do tej pory niepowtarzalne w smaku, najlepsze to w Hrubieszowie, Zapiekanki U Szkaleja. Kto nie był, to zapraszam, ten sam przepis i smak od lat — poleciła inna internautka.
Włocławek na Kaliskiej! Kiedyś najlepsze! Teraz to już nie wiem, czy jeszcze istnieją! — stwierdziła użytkowniczka Facebooka.
PKP Kraków. Kiedyś budka przy peronie. Nie było konkurencji dla niej. I ta adrenalina, czy się zdąży na pociąg przez tę kolejkę za zapiekanką — dodał jeden z internautów.
Zapiekanki nawet po tylu latach wzbudzają spore emocje. Z pewnością wielu smakoszy z miłą chęcią skosztowałoby ponownie tego uwielbianego specjału. Warto wiedzieć, co sprawia, że zapiekanki są jeszcze lepsze. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego sekretu.
Co zrobić, aby zapiekanki smakowały tak jak te sprzed lat?
Zapiekanki to nic innego jak połączenie smakowitej bagietki, pieczarek, sera i ketchupu. Okazuje się, że najlepiej grzyby zetrzeć na tarce. Wówczas zyskują one więcej smaku i aromatu. Właśnie tak robiono lata temu.
Oczywiście zapiekanki możemy zamówić z różnych lokali gastronomicznych. Aktualnie nie możemy cieszyć się beztroskim zajadaniem na świeżym powietrzu. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować zapiekanki samodzielnie.
(Canva.com / ALLEKO)
Przepis na domowe zapiekanki
Zapiekanki są bardzo proste w przyrządzeniu. Każdy powinien sobie poradzić z tą recepturą. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Lista jest bardzo krótka i możemy ją dowolnie modyfikować.
2 bagietki
200 g żółtego sera
300 g pieczarek
ketchup
Bagietki przecinamy wzdłuż. Miękisz ugniatamy. Dzięki temu składniki lepiej wkomponują się w pieczywo. Środek bagietki smarujemy cienką warstwą ketchupu. Pieczarki ścieramy na tarce i wykładamy na zapiekanki. Podobnie postępujemy z serem.
Zapiekanki należy piec w 180 stopniach Celsjusza przez 15 minut. Po tym czasie będą gotowe. Warto również przyrządzić je nieco inaczej. Dobrze sprawdzają się dodatki w postaci mozzarelli, oliwek i rukoli. Nie zaszkodzi postawić także na klasyczną cebulę oraz czosnek.
Zapiekanki to nie jedyna pyszne danie s piekarnika. Nie zaszkodzi sięgnąć po ziemniaczany przysmak od Karola Okrasy. Potrawa podbije serca domowników. Godne uwagi są również gołąbki według przepisu słynnego kucharza.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Facebook / @Pewex; Prześlij Przepis