Smakosze.pl Przepisy Przepis na kultowy chleb w jajku w nowej odsłonie
canva/momentgrapher, Getty Images

Przepis na kultowy chleb w jajku w nowej odsłonie

10 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Istnieje wiele wersji chleba w jajku, lecz można podzielić je na dwie główne kategorie - przygotowywane na słodko lub na słono. Słodki wariant, inaczej nazywany również tostem francuskim, to prawdziwa klasyka, która świetnie sprawdza się jako szybka kolacja. Do podania warto przygotować sos angielski, który doskonale pasuje do poniższych tostów.

Chleb w jajku jest daniem kultowym, którym zajadaliśmy się w dzieciństwie bez opamiętania. Słodki i chrupiący chleb z dodatkami sprawia bowiem zbyt dużą przyjemność podczas jedzenia, aby ograniczyć się tylko do jednej porcji.

Sama baza, czyli pieczywo moczone w jajecznej miksturze, jest niezmienne, lecz zalecamy eksperymentowanie z dodatkami. W taki sposób można odkrywać zupełnie nowe smaki i aromaty. Po usmażeniu chleba polej go sosem angielskim - jego kremowość i intensywność podkreślają smak dania.

Przepis na kultowy chleb w jajku

Składniki:

  • 6 grubych kromek pszennego chleba

  • 2 jajka

  • 150 ml mleka

  • ćwierć łyżeczki cynamonu

  • ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej

  • szczypta soli

  • masło klarowane

Sos angielski:

  • 250 ml mleka

  • 6 żółtek

  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego

  • 75 g cukru

Zacznij od wbicia 2 jajek do miski, wlania 150 ml mleka, wsypania soli, gałki muszkatołowej oraz cynamonu. Wymieszaj składniki dokładnie, aż całkowicie się połączą. Zamocz w miksturze wcześniej pokrojone pieczywo.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż na nim zamoczone kromki, aż staną się ładnie brązowe i delikatnie chrupiące. W międzyczasie przygotuj sos angielski.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Do rondla wlej mleko i postaw je na gazie. Dodaj ekstrakt waniliowy. Żółtka utrzyj z cukrem na puszysty krem. Zmniejsz ogień i cały czas mieszając, wlej żółtka. Podgrzewaj sos i mieszaj, aż odpowiednio zgęstnieje. Podawaj chleb polany szczodrą ilością sosu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszne ciasto Mleczna Kanapka. Ten tekst poświęcony został domowym drożdżówkom.

Chleb w jajku

Źródło zdjęcia: canva/Rungjarat, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Przepis autorski

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy