Domowe drożdżówki z budyniem - zdradzamy niezawodny przepis
Drożdżówki, w odróżnieniu od większości ciastek, zawierają stosunkowo niewiele cukru. Z tego powodu są idealne na przekąskę, podwieczorek lub drugie śniadanie. Ich przygotowanie nie jest trudne, zamiast więc kupować, możesz je zrobić własnoręcznie. Zdradzamy wam niezawodny przepis na domowe drożdżówki z budyniem.
Z ciasta drożdżowego można upiec placek z owocami albo przygotować małe bułeczki. Te drugie są bardzo wygodne do jedzenia, można je zabrać do szkoły, pracy czy na wycieczkę. Smaku drożdżówkom nadaje nadzienie. Możesz je zrobić z owoców, dżemu, maku, twarogu czy budyniu.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Domowe drożdżówki z budyniem — zdradzamy niezawodny przepis
Składniki:
na ciasto:
50 dag mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
4 dag świeżych drożdży
5 dag cukru
szczypta soli
4 żółtka
5 dag masła
na budyń:
1 torebka budyniu waniliowego lub śmietankowego
ewentualnie 2 łyżki cukru
400 ml mleka
1 łyżka masła
na kruszonkę:
5 dag mąki
4 dag masła
3 dag cukru
Przygotowanie drożdżówek z budyniem
Do ciepłego mleka wkrusz drożdże. Dodaj łyżkę mąki i łyżkę cukru, całość dokładnie rozmieszaj, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę wsyp do miski. Dodaj szczyptę soli, żółtka oraz masło stopione z cukrem.
Do mąki wlej wyrośnięty rozczyn, całość wymieszaj, a potem wyrób ręką lub mieszadłami hakowymi. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odchodzić od dłoni. Miskę z ciastem przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.
Proszek budyniowy rozmieszaj w 1/2 szklanki mleka. Jeśli budyń nie ma dodatku cukru, dodaj 2 łyżki. Pozostałe mleko zagotuj z masłem, wlej do niego mleko z proszkiem budyniowym, wymieszaj. Co jakiś czas mieszając, podgrzewaj do czasu, aż budyń zgęstnieje. Wystudź go.
Z podanych składników przygotuj kruszonkę. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób, podziel na 12-14 równych części. Z każdej części ciasta uformuj kulę. Porcje ciasta ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi kilkucentymetrowe odległości.
W każdej kuli ciasta zrób dołek. Włóż do niego łyżkę budyniu, całość posyp kruszonką, odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz je ok. 25 minut.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na wypieki z ciasta drożdżowego. Możesz na przykład przygotować rogaliki drożdżowe wg przepisu siostry Anastazji albo ciasto drożdżowe bez wyrabiania wg przepisu Ewy Wachowicz.
Źródło zdjęcia: canva/Lynne Mitchell Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: aniagotuje