Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Domowe drożdżówki z budyniem - zdradzamy niezawodny przepis
Renata Materlińska
Renata Materlińska 08.10.2021 02:00

Domowe drożdżówki z budyniem - zdradzamy niezawodny przepis

drożdżówki z budyniem
canva/lisaaMC

Drożdżówki, w odróżnieniu od większości ciastek, zawierają stosunkowo niewiele cukru. Z tego powodu są idealne na przekąskę, podwieczorek lub drugie śniadanie. Ich przygotowanie nie jest trudne, zamiast więc kupować, możesz je zrobić własnoręcznie. Zdradzamy wam niezawodny przepis na domowe drożdżówki z budyniem.

Z ciasta drożdżowego można upiec placek z owocami albo przygotować małe bułeczki. Te drugie są bardzo wygodne do jedzenia, można je zabrać do szkoły, pracy czy na wycieczkę. Smaku drożdżówkom nadaje nadzienie. Możesz je zrobić z owoców, dżemu, maku, twarogu czy budyniu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Domowe drożdżówki z budyniem — zdradzamy niezawodny przepis

Składniki:

na ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej

  • 1 szklanka ciepłego mleka

  • 4 dag świeżych drożdży

  • 5 dag cukru

  • szczypta soli

  • 4 żółtka

  • 5 dag masła

na budyń:

  • 1 torebka budyniu waniliowego lub śmietankowego

  • ewentualnie 2 łyżki cukru

  • 400 ml mleka

  • 1 łyżka masła

na kruszonkę:

  • 5 dag mąki

  • 4 dag masła

  • 3 dag cukru

Przygotowanie drożdżówek z budyniem

Do ciepłego mleka wkrusz drożdże. Dodaj łyżkę mąki i łyżkę cukru, całość dokładnie rozmieszaj, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę wsyp do miski. Dodaj szczyptę soli, żółtka oraz masło stopione z cukrem.

Do mąki wlej wyrośnięty rozczyn, całość wymieszaj, a potem wyrób ręką lub mieszadłami hakowymi. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odchodzić od dłoni. Miskę z ciastem przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.

Proszek budyniowy rozmieszaj w 1/2 szklanki mleka. Jeśli budyń nie ma dodatku cukru, dodaj 2 łyżki. Pozostałe mleko zagotuj z masłem, wlej do niego mleko z proszkiem budyniowym, wymieszaj. Co jakiś czas mieszając, podgrzewaj do czasu, aż budyń zgęstnieje. Wystudź go.

Z podanych składników przygotuj kruszonkę. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób, podziel na 12-14 równych części. Z każdej części ciasta uformuj kulę. Porcje ciasta ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi kilkucentymetrowe odległości.

W każdej kuli ciasta zrób dołek. Włóż do niego łyżkę budyniu, całość posyp kruszonką, odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz je ok. 25 minut.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na wypieki z ciasta drożdżowego. Możesz na przykład przygotować rogaliki drożdżowe wg przepisu siostry Anastazji albo ciasto drożdżowe bez wyrabiania wg przepisu Ewy Wachowicz.

budyń
budyń

Źródło zdjęcia: canva/Lynne Mitchell Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram