Smakosze.pl Przepisy Przepis na modrą kapustę prosto ze Śląska. Doskonały dodatek nie tylko do wołowej rolady
Canva / pixelshot

Przepis na modrą kapustę prosto ze Śląska. Doskonały dodatek nie tylko do wołowej rolady

9 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Mieszkańcy Śląską są nie bez powodu dumni ze swojej kuchni. Słynie ona bowiem z wielu przysmaków. Jednym z nim jest z pewnością modra kapusta. Ten dodatek sprawdzi się doskonale do rozmaitych dań obiadowych, nie tylko z kuchni śląskiej.

Istnieje wiele przepisów na czerwoną kapustę. Do jej śląskiej wersji dodaje się podsmażony boczek oraz cebulkę. Dzięki nim właśnie modra kapusta zyskuje swój głęboki, charakterystyczny smak. Zakochasz się w tak przyrządzonym warzywie.

Przepis na prawdziwą modrą kapustę

Składniki:

  • 1 niewielka główka czerwonej kapusty

  • 1 duża cebula

  • 1 grubszy plaster wędzonego boczku

  • sok z cytryny

  • sól do smaku

Jak przyrządzić tradycyjną modrą kapustę?

Warzywo do modrej kapusty przekrój na pół . Usuń głąb, a pozostałą część drobno poszatkuj . Gotową kapustę przełóż do dużego garnka .

W międzyczasie w czajniku zagotuj wodę . Następnie zalej nią kapustę tak, aby płyn mniej więcej zakrywał warzywo . Dodaj 2 szczypty soli i gotuj całość pod przykryciem ok. 25 minut .

Cebulę oraz boczek pokrój w kostkę . Oba składniki na modrą kapustę podsmaż na patelni , zaczynając od boczku, a później dodając warzywo. Smaż do momentu, aż cebula zmięknie .

Ugotowaną modrą kapustę odsącz z wody . Dodaj do niej boczek, cebulę oraz nieco soku z cytryny . Całość wymieszaj i gotuj jeszcze 10-15 minut , aż wszystkie smaki się połączą. Modra kapusta idealnie komponuje się z daniami kuchni śląskiej , kotletami, jak również z pieczoną kaczką .

Niezaprzeczalnym klasykiem kuchni śląskiej jest wołowa rolada . Prawdziwy śląski obiad nie może obejść się bez charakterystycznych ziemniaczanych klusek .

Canva / romankopacek
Canva / romankopacek

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy