Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gotując krupnik dodajesz najpierw ziemniaki czy kaszę? Kolejność ma znaczenie. Nigdy więcej nie zrobisz inaczej
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 09.11.2022 16:52

Gotując krupnik dodajesz najpierw ziemniaki czy kaszę? Kolejność ma znaczenie. Nigdy więcej nie zrobisz inaczej

krupnik
Canva / ma-k

Smakowity, domowy krupnik na żeberkach jest sycącym daniem. Aby zupa wyszła idealna, należy pamiętać o właściwej kolejności dodawania składników. Zacznij od mięsa, a skończ na ziemniakach. Dzięki temu krupnik będzie miał intensywny smak oraz idealną konsystencję.

Gotowanie krupniku zaczynamy od przygotowania mięsnego wywaru. W drugiej kolejności do garnka trafia włoszczyzna. Kasza gotuje się nieco dłużej niż ziemniaki, w związku z tym wrzucamy ją do garnka na ok. 20 minut przed końcem gotowania. Stawkę składników do krupniku zamykają pokrojone w kostkę kartofle.

Niewłaściwa kolejność dodawania składników do krupniku może zepsuć finalny efekt. Zbyt długo gotowane ziemniaki, rozpadną się w zupie, dlatego dodaje się je na samym końcu. Z kolei kasza powinna być nagotowana, bo wtedy nada zupie kremowej konsystencji. Pamiętaj jednak, by nie przesadzić z ilością kaszy. Ten produkt znacznie zwiększa swoją objętość, przez co wpływa na gęstość naszej zupy.

Przepis na idealny jesienny krupnik

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych

  • 2 marchewki

  • 1 korzeń pietruszki

  • kawałek korzenia selera

  • 1 średni por

  • 1 średnia cebula

  • 4 średnie ziemniaki

  • 2 liście laurowe

  • 2-3 ziarna ziela angielskiego

  • 4-5 ziaren czarnego pieprzu

  • 2 łyżeczki soli

  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej

  • natka pietruszki do podania

Jak ugotować znakomity krupnik

Żeberka na krupnik pokrój w mniejsze kawałki. Umieść je w dużym garnku. Zalej 2-3 litrami zimnej wody, dodaj przyprawy i doprowadź całość na niedużym ogniu do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. 30 minut.

W międzyczasie przygotuj warzywa do krupniku. Włoszczyznę oczyść, obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Cebulę opal w łupinie nad palnikiem. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i odstaw na bok.

Do gotującego się wywaru na krupnik dodaj pokrojoną w kostkę włoszczyznę oraz opaloną cebulę. Zagotuj całość na dużej mocy palnika, a następnie ponownie zmniejsz płomień i trzymaj na nim zupę ok. 10 minut. Warzywa w tym czasie powinny zmięknąć.

Do krupniku dodaj kaszę jęczmienną i dokładnie wymieszaj. Gotuj ok. 10 minut na małym ogniu. Po upływie tego czasu dodaj pokrojone ziemniaki i trzymaj zupę na ogniu do momentu, aż ziemniaki będą wystarczająco miękkie.

Gotowy krupnik zdejmij z ognia. W razie potrzeby dopraw zupę solą i pieprzem. Krupnik podawaj posypany posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Do zupy możesz dodać także obrane z kości gotowane mięso. Koniecznie wypróbuj przepis na krupnik na serduszkach drobiowych. Z aromatycznych rozgrzewających zup polecamy kwaśną zarzutkę.

Canva / ivanmateev
Canva / ivanmateev

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: