Smakosze.pl
Naleśniki od Magdy Gessler

Piotr Molecki/East News; Canva / Darya Fedorova

Przepis na aksamitne naleśniki według Magdy Gessler

17 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Naleśniki idealnie sprawdzają się w roli śniadania. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy pałaszują je z miłą chęcią. Magda Gessler przygotowuje naleśniki w wyjątkowy sposób. Najsłynniejsza restauratorka nigdy nie zapomina o przesianiu mąki. Właśnie taki zabieg sprawia, że placki wychodzą perfekcyjnie.

Smakowite naleśniki wiele razy przyprawiały nas o szybsze bicie serca. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Dziś wypróbujemy przepis od samej Magdy Gessler. Efekt powali na łopatki nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Niezawodna sztuczka sprawi, że naleśniki będą jeszcze lepsze

Nie da się ukryć, że naleśniki należą do grona wyśmienitych specjałów, którym bardzo ciężko się oprzeć. Jakiś czas temu przedstawialiśmy sposób, dzięki któremu ciasto staje się jeszcze bardziej puszyste.

Bez wątpienia Magda Gessler zna się na kulinariach jak mało kto. Okazuje się, że restauratorka odpowiedzialna za Kuchenne Rewolucje zawsze przesiewa mąkę na naleśniki. Dzięki temu ciasto staje się bardziej aksamitne i nie ma mowy o żadnych grudkach. Jakie składniki będą nam potrzebne do przygotowania naleśników jak od Magdy Gessler?

  • 500 g mąki pszennej

  • 370 ml mleka

  • 370 ml wody gazowanej

  • 2 spore jajka

  • odrobina soli

  • masło klarowane

Projekt bez tytułu - 2021-08-17T171032.282

Cudowna mizeria na zimę do słoików z przepisu niezawodnej siostry Anastazji

CZYTAJ DALEJ

Jak Magda Gessler robi naleśniki?

Jajka ubijamy razem z solą. Do mieszanki przesiewamy mąkę. Całość wzbogacamy o mleko oraz wodę gazowaną. Składniki starannie mieszamy tak, aby uzyskać jednolite ciasto. W tym zadaniu może przydać się mikser.

Ciasto będzie miało idealną konsystencję, jeśli pozostanie na łyżce i jednocześnie zacznie spływać cienkim strumieniem. Zbyt gęstą mieszankę wzbogacamy o wodę. Z kolei do nazbyt ciekłego ciasta dodajemy mąkę.

Patelnię smarujemy masłem i je podgrzewamy. Ciasto wylewamy porcjami i smażymy naleśniki z obu stron. Na każdą z nich potrzeba zazwyczaj około pół minuty. Godny uwagi jest także przepis na naleśniki po rusku.

Naleśniki według receptury Magdy Gessler

Naleśniki według receptury Magdy Gessler

Canva / Yana Gayvoronskaya

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Mniammniam.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >
wątróbka

Przepisy

Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

Czytaj więcej >
robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >