Przepis na aksamitne naleśniki według Magdy Gessler
Naleśniki idealnie sprawdzają się w roli śniadania. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy pałaszują je z miłą chęcią. Magda Gessler przygotowuje naleśniki w wyjątkowy sposób. Najsłynniejsza restauratorka nigdy nie zapomina o przesianiu mąki. Właśnie taki zabieg sprawia, że placki wychodzą perfekcyjnie.
Smakowite naleśniki wiele razy przyprawiały nas o szybsze bicie serca. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Dziś wypróbujemy przepis od samej Magdy Gessler. Efekt powali na łopatki nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Niezawodna sztuczka sprawi, że naleśniki będą jeszcze lepsze
Nie da się ukryć, że naleśniki należą do grona wyśmienitych specjałów, którym bardzo ciężko się oprzeć. Jakiś czas temu przedstawialiśmy sposób, dzięki któremu ciasto staje się jeszcze bardziej puszyste.
Bez wątpienia Magda Gessler zna się na kulinariach jak mało kto. Okazuje się, że restauratorka odpowiedzialna za Kuchenne Rewolucje zawsze przesiewa mąkę na naleśniki. Dzięki temu ciasto staje się bardziej aksamitne i nie ma mowy o żadnych grudkach. Jakie składniki będą nam potrzebne do przygotowania naleśników jak od Magdy Gessler?
500 g mąki pszennej
370 ml mleka
370 ml wody gazowanej
2 spore jajka
odrobina soli
masło klarowane
Jak Magda Gessler robi naleśniki?
Jajka ubijamy razem z solą. Do mieszanki przesiewamy mąkę. Całość wzbogacamy o mleko oraz wodę gazowaną. Składniki starannie mieszamy tak, aby uzyskać jednolite ciasto. W tym zadaniu może przydać się mikser.
Ciasto będzie miało idealną konsystencję, jeśli pozostanie na łyżce i jednocześnie zacznie spływać cienkim strumieniem. Zbyt gęstą mieszankę wzbogacamy o wodę. Z kolei do nazbyt ciekłego ciasta dodajemy mąkę.
Patelnię smarujemy masłem i je podgrzewamy. Ciasto wylewamy porcjami i smażymy naleśniki z obu stron. Na każdą z nich potrzeba zazwyczaj około pół minuty. Godny uwagi jest także przepis na naleśniki po rusku.
Canva / Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Mniammniam.pl