Przepis na napar z dzikiej róży
Dzika róża to prawdziwy skarb, który często rośnie w naszych sadach i ogrodach. Jej owoce są prawdziwą skarbnicą cennych dla zdrowia składników. Jakie są zalety dzikiej róży? Poniżej zdradzamy, kto powinien po nią sięgać!
Właściwości dzikiej róży
Dzika róża jest prawdziwą skarbnicą witaminy C , dlatego przygotowywany na jej bazie syrop jest szczególnie polecany przy przeziębieniach i bólach gardła. Nie jest to jednak koniec zalet popularnej rośliny.
Spożywanie owoców dzikiej róży łagodzi niestrawność oraz wszelkie stany zapalne układu moczowego . Jej owoce ma również doskonały wpływ na pracę nerek. Wzmacnia także nasze naczynia krwionośne.
Nic dziwnego, że owoc znalazł bardzo szerokie zastosowanie w medycynie ludowej. Poniżej podajemy przepis na prozdrowotny napar przygotowany na bazie jej owoców.
Przepis na napar z dzikiej róży
Składniki:
-
7 owoców dzikiej róży
-
500 ml wody
Sposób wykonania:
Włóż owoce dzikiej róży do garnka i zalej je 500 mi wody, następnie doprowadź ją do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut . Przykryj garnek pokrywką i zaparzaj całą noc prozdrowotną herbatkę.
Zaleca się ją pić cztery razy w ciągu następnego dnia. Napar z dzikiej róży wzmocni nasz organizm, złagodzi dolegliwości ze strony układu trawiennego i sprawi, że zyskamy więcej energii. Nie jest jednak pewnej grupie osób. Kto nie powinien sięgać po napar z dzikiej róży?
Przeciwskazania do sięgania po dziką różę
Niestety nie wszyscy powinni sięgać po przetwory z dzikiej róży. Nie jest ona wskazana osobom, które przeszły atak serca , ponieważ zawiera w sobie rugosynę E, która może powodować zakrzepy i niestety zwiększyć ryzyko kolejnego zawału. Przed ewentualną kuracją dziką różą warto skonsultować się z odpowiednim specjalistą.
Polecamy również nasz tekst na temat wyjątkowych zalet owoców czarnego bzu. Znajdziesz go tutaj .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: smak dnia/ medonet/ poradnik zdrowie