Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Restauracje > Wyższe ceny w restauracjach po lockdownie
Monika Dec
Monika Dec 06.05.2021 02:00

Wyższe ceny w restauracjach po lockdownie

restauracja
pixabay/webandi

Polska gastronomia powoli się otwiera, ale właścicielom restauracji daleko jest do entuzjazmu. Niestety, ceny w lokalach mogą być nawet o 20 procent wyższe w stosunku do tych sprzed lockdownu. Czy klienci dalej będą ich licznie odwiedzać?

Wielkie odliczanie

Już w połowie maja mają ruszyć restauracyjne ogródki. Właściciele lokali zacierają ręce. Liczą na to, że po tak długim okresie zamrożenia znów licznie pojawią się w nich klienci, którzy po prostu stęsknili się za taką formą spędzania wolnego czasu.

Niestety, ceny w kartach lokali będą wyższe nawet o około 20 %. Dzieje się tak, ponieważ w górę poszły ceny popularnych produktów spożywczych. Więcej o drożyźnie w sklepach spożywczych pisaliśmy w tym artykule.

Właściciele lokali mają jednak nadzieję, że klienci mimo wszystko wspomogą swoje ulubione lokale. Do wyższych cen w restauracjach przyczyniają się również wyższe koszty paliwa, pracy oraz nawozów i środków ochrony roślin. Nie jest to jedyny problem, spędza sen z powiek restauratorów.

Problemy restauratorów

Początkowo lokale gastronomiczne miały być zamknięte jedynie na 14 dni, ale ten stan niestety wydłużył się do ponad sześciu miesięcy. Właściciele restauracji nie ukrywają, że martwią się o swoje źródło dochodów.

Dodatkowym problemem jest brak rąk do pracy. Wielu lokalom nie udało się jeszcze pozyskać pracowników. Mnóstwo osób nieufnie podchodzi do planów rządu i po prostu boi się kolejnych ewentualnych lockdownów.

W niektórych miastach gastronomię wspiera lokalny samorząd. Przykładowo w Warszawie właściciele lokali gastronomicznych mogą liczyć nawet na mniejsze o 75% opłaty niż w 2020 roku. Jest to jednak kropla w morzu ogromnych potrzeb.

Tagi: restauracja