Smakosze.pl
kotlety mielone

canva/ Mattias Gronlund

Prosty sposób na aromatyczne kotlety mielone

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Kotlety mielone to klasyczna potrawa, która bardzo często gości w naszej kuchni. Co zrobić, aby były one nie tylko smaczne, ale również aromatyczne. Doskonałym pomysłem jest dodanie do nich odrobinę czosnku niedźwiedziego. Niepozorna przyprawa zdziała prawdziwe cuda! Poniżej podajemy przepis na wyjątkowe kotlety mielone!

Kotlety mielone to proste danie, które często gości na naszych stołach. Gdy wzbogacimy je o niezwykle aromatyczny czosnek niedźwiedzi, zyska ono nowy zaskakujący smak. Podajemy przepis na słynne mielone w zupełnie nowej wersji!

Przepis na aromatyczne kotlety mielone

Lista składników:

  • 600 g mięsa mielonego

  • 1 jajko

  • 2 kajzerki 

  • sól i pieprz do smaku

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego

  • bułka tarta 

  • olej

Sposób wykonania:

Włóż mięso mielone do miski i dopraw je solą oraz pieprzem. Wbij w nie jajko, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżeczkę czosnku niedźwiedziego. Dodaj do dania posiekaną cebulę oraz odciśnięte z nadmiaru wody kajzerki.

Dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, a następnie uformuj z nich niewielkie kotlety. Obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym na patelni oleju. Podawaj wraz z ziemniakami i ulubioną surówką. Dodatek czosnku niedźwiedziego nie tylko wzmocni ich smak, ale również doda potrawie nieziemskiego aromatu! Dlaczego warto po niego sięgać? Śpieszymy z odpowiedzią!

Dlaczego warto jeść czosnek niedźwiedzi?

Czosnek niedźwiedzi to aromatyczna roślina, która doskonale wzmocni smak wielu potraw choćby wspomnianych kotletów mielonych. Możemy ją jeść zarówno w formie surowych liści, jak i sproszkowanej przyprawy.

Roślina słynie nie tylko z wyjątkowego smaku, ale również ze swoich cennych właściwości. Czosnek niedźwiedzi reguluje ciśnienie krwi, zwalcza bakterie i grzyby oraz działa bardzo korzystnie na nasze trawienie. W jaki sposób wykorzystać go w kuchni?

Jak wykorzystać w kuchni czosnek niedźwiedzi?

Suszony czosnek niedźwiedzi może być doskonałym dodatkiem do wielu mięs. Z jego surowych liści zrobimy m.in. wyborne pesto. Ma bazie rośliny możemy również przygotować cenną dla naszego zdrowia nalewkę.

Roślina znajduje się pod ochroną, dlatego, zamiast zrywać ją w lasach, lepiej hodować we własnym ogródku. Więcej na ten temat pisaliśmy w tym artykule.

Polecamy również nasz tekst na temat zalet innego wiosennego przysmaku - mniszka lekarskiego. Znajdziecie go tutaj.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

undefinedźródło: poradnik zdrowie/ gotujmy Zapraszamy na nasz Instagram

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak długo należy gotować leśne grzyby?

Czytaj więcej >
czasznica olbrzymia

Porady

Niezwykły grzyb w polskich lasach

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego szefowie kuchni wlewają ocet do rosołu?

Czytaj więcej >

Porady

Kiedy należy dodawać śmietanę do zupy?

Czytaj więcej >
owoce derenia

Porady

Jak wykorzystać w kuchni owoce derenia?

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Mięso na rosół lepiej wrzucać na wrzątek, czy zimną wodę?

Czytaj więcej >