Przepis na niezapomnianą zupę mleczną
Zupa mleczna jest daniem, które dla wielu uchodzi za najlepsze możliwe śniadanie - połączenie słodkiego mleka i makaronu nie ma sobie bowiem równych. Niżej przypominamy jak przygotować to kultowe danie z dzieciństwa. Warto ją ugotować, gdyż dzięki temu będzie można z łatwością wrócić do nostalgii z dawnych lat.
Zupa mleczna dla mnóstwa młodszych ludzi kojarzy się z płatkami polanymi mlekiem. Dzisiaj na rynku można kupić dziesiątki najróżniejszych rodzajów płatków, które są zrobione z różnych zbóż, a także mają niekiedy wyjątkowo ciekawe smaki i aromaty. Kiedyś nie mieliśmy jednak takiego luksusu.
W czasach PRL-u sklepowe półki świeciły pustkami, dlatego Polacy musieli radzić sobie w inny sposób. Sprytne gospodynie znalazły metodę, która pozwala zjeść szybkie, smaczne oraz pożywne śniadanie, które najczęściej było podawane dzieciom. Mowa oczywiście o poniższej zupie mlecznej.
Zupa mleczna, jak sprzed lat
Zupa mleczna jest świetnym pomysłem na śniadanie, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie, lecz ciągle chcemy zjeść coś ciepłego . Wystarczy wsypać płatki do miski i zalać je zimnym lub wcześniej podgrzanym mlekiem. My chcemy pokazać jednak, jak jadło się ją dawniej.
Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, co ma do powiedzenia o cenach nad polskim morzem znany youtuber. Ten tekst poświęcony został jajkom z chowu klatkowego, które już niedługo znikną z większości dużych sieci sklepów.
Choć jej sporządzenie zajmuję odrobinę więcej czasu, zdecydowanie warto. Szczególnie, jeśli wybierze się zacierki zamiast zwykłego makaronu - dzięki nim zupa mleczna nabiera wspaniałej konsystencji i smaku, których ze zwykłymi płatkami nie sposób uzyskać.
Przepis na zupę mleczną z dawnych lat
Składniki:
-
0.5 l mleka
-
2 łyżki cukru
-
1 l wody
-
sól
-
makaron
Zacznij od ugotowania makaronu. Wlej do garnka wodę, a następnie postaw ją na gazie. Gdy zacznie wrzeć, posól ją i wrzuć wybrany makaron. Poza zacierkami, dobrze pasują wstążki, które należy przed wrzuceniem do wody połamać.
Gotuj makaron przez połowę czasu wskazanego na opakowaniu - będzie jeszcze twardy, lecz dojdzie później w gorącym mleku. Odcedź makaron i do tego samego garnka wlej mleko o zawartości tłuszczu 3,2 proc. Postaw garnek na gazie i zagotuj.
Dopraw mleko cukrem i gdy zacznie się gotować, wrzuć makaron. Podgrzewaj go przez kilka minut, a gdy będzie wystarczająco miękki, przelej do głębokiej miski. Aby zwiększyć smak zupy, możesz posypać ją cynamonem i kardamonem. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przepisy.pl