Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-07-07T134449.916

Purple Goose, Getty Images

Przepis na obłędnie puszyste placki z jabłkami

7 Lipca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Placki z jabłkami są doskonałym sposobem zarówno na szybki obiad, jak i ciekawy deser. Poniżej zdradzamy recepturę na wersję tak puszystą, że nigdy nie będziesz chciał robić innej. Sekretem jest odrobina proszku do pieczenia, który nadaje ciastu dużej objętości oraz ubite na pianę białka jaj dodane zaraz przed smażeniem.

Placki z jabłkami zna prawdopodobnie każdy. Dawniej sporządzano je z użyciem drożdży, jednak czekanie, aż ciasto wyrośnie, było męczące i nie każdy ma na to obecnie czas. Dlatego mamy dobrą alternatywę.

Użycie proszku do pieczenia gwarantuje jeszcze większą puszystość, a użycie kwaśnych jabłek imituje delikatny smak drożdżowego zaczynu. Jeśli więc brakuje ci czasu, poniższe placuszki są stworzone idealnie dla ciebie.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Przepis na placki z jabłkami

Składniki:

  • 1 szklanka mąki tortowej

  • 2 jajka

  • 3/4 szklanki mleka

  • 2 łyżki oleju

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 kwaśne jabłka

  • szczypta soli

  • cukier puder

Zacznij od dokładnego przesiania mąki i proszku do pieczenia przez sitko. Przesyp je do miski. Żółtka oddziel od białek. Wlej żółtka do mleka oraz oleju i wymieszaj je, aż utworzą całkowicie jednolitą masę.

Placki w niecodziennej odsłonie

Lekkie i zdrowe placki pomidorowe - lepsze niż ziemniaczane

CZYTAJ DALEJ

Przelej mleko, olej i żółtka do mąki z proszkiem do pieczenia. Białko ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Zetrzyj obrane ze skórki jabłka i wrzuć je do mąki. Wymieszaj je i pod koniec połącz z ubitą pianą.

Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.

Wymieszaj wszystkie składniki szpatułką. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim porcje ciasta, nałożone łyżką. Gdy z obu stron staną się złociste, przełóż je na ręcznik kuchenny do odcieknięcia z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z cukrem pudrem. Smacznego.

Projekt bez tytułu - 2021-07-07T132200.063

Źródło: pixabay.com/RitaE

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ilovebake.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >