Smakosze.pl Przepisy Przepis na obłędnie puszyste placki z jabłkami
Projekt bez tytułu - 2021-07-07T134449.916
Purple Goose, Getty Images

Przepis na obłędnie puszyste placki z jabłkami

7 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Placki z jabłkami są doskonałym sposobem zarówno na szybki obiad, jak i ciekawy deser. Poniżej zdradzamy recepturę na wersję tak puszystą, że nigdy nie będziesz chciał robić innej. Sekretem jest odrobina proszku do pieczenia, który nadaje ciastu dużej objętości oraz ubite na pianę białka jaj dodane zaraz przed smażeniem.

Placki z jabłkami zna prawdopodobnie każdy. Dawniej sporządzano je z użyciem drożdży, jednak czekanie, aż ciasto wyrośnie, było męczące i nie każdy ma na to obecnie czas. Dlatego mamy dobrą alternatywę.

Użycie proszku do pieczenia gwarantuje jeszcze większą puszystość, a użycie kwaśnych jabłek imituje delikatny smak drożdżowego zaczynu. Jeśli więc brakuje ci czasu, poniższe placuszki są stworzone idealnie dla ciebie.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Przepis na placki z jabłkami

Składniki:

  • 1 szklanka mąki tortowej

  • 2 jajka

  • 3/4 szklanki mleka

  • 2 łyżki oleju

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 kwaśne jabłka

  • szczypta soli

  • cukier puder

Zacznij od dokładnego przesiania mąki i proszku do pieczenia przez sitko. Przesyp je do miski. Żółtka oddziel od białek. Wlej żółtka do mleka oraz oleju i wymieszaj je, aż utworzą całkowicie jednolitą masę.

Przelej mleko, olej i żółtka do mąki z proszkiem do pieczenia. Białko ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Zetrzyj obrane ze skórki jabłka i wrzuć je do mąki. Wymieszaj je i pod koniec połącz z ubitą pianą.

Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.

Wymieszaj wszystkie składniki szpatułką. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim porcje ciasta, nałożone łyżką. Gdy z obu stron staną się złociste, przełóż je na ręcznik kuchenny do odcieknięcia z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z cukrem pudrem. Smacznego.

Projekt bez tytułu - 2021-07-07T132200.063
undefined

Źródło: pixabay.com/RitaE

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ilovebake.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl