Smakosze.pl Przepisy Adam Małysz podał swój mistrzowski przepis na ogórki małosolne. Jeden dodatek zaskakuje
EAST NEWS, canva/Magrig

Adam Małysz podał swój mistrzowski przepis na ogórki małosolne. Jeden dodatek zaskakuje

6 sierpnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ogórki małosolne to wyśmienity dodatek obiadowy. Każdy przygotowuje je nieco inaczej. Adam Małysz zdradził swój przepis na pikantne ogórki małosolne z dodatkiem papryczki chili, smakują rewelacyjnie. Poznaj prosty przepis Małysza na ogórki małosolne.

Niedawno Adam Małysz na swoim profilu na portalu społecznościowym, podał fanom przepis na ogórki małosolne przygotowane w dużym słoju. Były skoczek do ogórków dodaje papryczkę chili, która doskonale podkreśla smak i sprawia, że ogórki są pikantne i bardzo aromatyczne.

Przed przygotowaniem ogórków małosolnych przepisu Adama Małysza koniecznie dokładnie umyj i wyparz słoik. Wyparzenie jest niezbędne, aby pozbyć się bakterii i innych drobnoustrojów, które mogłyby zepsuć przetwory. Zakrętka również musi być sterylnie czysta.

Bardzo ważne jest także odpowiednie przygotowanie samych ogórków- ogórki gruntowe muszą być małe lub średnie. Przed włożeniem ich do słoika, umyj je, wyszoruj, następnie zalej wodą i odstaw na 3 godziny, dzięki czemu będą świeże, jędrne i bardzo smaczne.

Mistrzowski przepis na ogórki małosolne z dodatkiem papryczki chili

Składniki:

  • 3 kg małych ogórków gruntowych

  • koper włoski

  • papryczka chili

  • czosnek

  • chrzan

  • 1 łyżka soli na 1 l wody

Jak zrobić ogórki małosolne z przepisu Adama Małysza?

Ogórki umyj, wyszoruj, przełóż do większej miski, zalej zimną wodą i odstaw na 3 godziny. W garnku zagotuj 3 l wody z 3 łyżkami soli, ostudź. Papryczkę chili przekrój, wydrąż pestki, pokrój na mniejsze kawałki korzeń chrzanu, przekrój ząbki czosnku na pół.

Ogórki wkładaj do wyparzonego, dużego słoja na przemian z czosnkiem, koprem, chrzanem i papryczką chili. Całość zalej zimną zalewą, zakręć i odstaw na 3 dni, smacznego.

Ogórki małosolne będą pysznym dodatkiem do obiadu. Podaj je np. z duszonymi żeberkami, pieczonym schabem i innymi daniami, a wszyscy będą zachwyceni.

Ogórki małosolne
canva/ vkuslandia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Facebook/ Adam Małysz

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy