Babciny przepis na duszone żeberka. Sekret tkwi w 1 ważnej zasadzie
Macie ochotę na duszone żeberka? Babciny przepis pomoże wam przygotować doskonałe danie. Mięso będzie miękkie i soczyste, a przy tym bez problemu zdejmiecie je z kości. Wszystko dzięki długiemu gotowaniu pod przykryciem i na wolnym ogniu. Koniecznie spróbujcie — bliscy będą zachwyceni.
Duszone żeberka skuszą niejednego smakosza. Powolne gotowanie mięsa z odrobiną płynu sprawia, że wychodzi niesamowicie soczyste i delikatne. Danie nie sprawia trudności podczas jedzenia i obłędnie smakuje. Dawno nie jedliście czegoś tak pysznego.
Przepis na wyśmienite duszone żeberka
Składniki:
1 kg żeberek
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki sosu sojowego
3-4 szklanki wody
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować smaczne duszone żeberka? Babciny przepis nie ma sobie równych
Żeberka oczyszczamy. Oprószamy je solą oraz pieprzem. W większej misce łączymy mąkę z papryką i chilli, po czym obtaczamy w nich mięso. W dużym garnku rozgrzewamy olej i obsmażamy obtoczone w przyprawach żeberka przez około 8 minut.
W tym czasie raz je przewracamy. Mięso przenosimy na talerz. Cebulę oraz czosnek pozbawiamy łupin. Siekamy je. Dusimy je w garnku, w którym rumieniliśmy żeberka — cebulę do zeszklenia, czosnek przez chwilę, wrzucając go dopiero pod koniec smażenia cebuli.
Do warzyw przenosimy podsmażone żeberka. Wlewamy sos sojowy oraz gorącą wodę w ilości wystarczającej do zakrycia składników. Garnek przykrywamy i doprowadzamy zawartość do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy potrawę przez 90 do 120 minut. Po tym czasie mięso powinno być już miękkie i z łatwością odchodzić od kości. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie pomysły na dodatki do duszonych żeberek. Warto podać je z surówką z kapusty pekińskiej czy prostą kombinacją selera, marchewki i jabłka. Koniecznie zaserwujecie też ziemniaki z wody. Będzie pysznie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Cudownie puszyste naleśniki po amerykańsku. Zawsze pamiętaj o 1 detalu
Jajka sadzone w grzance. Sprytny patent na przepyszne śniadanie
Praktyczne zastosowania skórki z banana. Więcej jej nie wyrzucisz