Przepis na ogórkową ze świeżych ogórków
Zupa ogórkowa jest nie lada specjałem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Latem warto sięgnąć po jej odsłonę ze świeżymi ogórkami. Efekt sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy, a sam przepis zaskakuje prostotą.
Smakowita zupa ogórkowa wielokrotnie wprawiała nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Przeważnie robi się ją z ogórków kiszonych. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać świeże warzywa. Ogórkowa w takim wydaniu znakomicie sprawdza się w ciepłe dni.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków smakuje obłędnie
Bez wątpienia zupa ogórkowa ma status kultowej potrawy. Nietrudno natknąć się na wielbicieli tego pysznego dania. Jakiś czas temu wspominaliśmy o przepisie na ekspresową ogórkową w niedrogim wydaniu . Dziś sięgniemy po zupę ogórkową w nieco inne odsłonie.
Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków z pewnością przypadnie do gustu osobom, które lubią warzywne specjały . Przepis nie powinien nikomu przyprawić większych problemów. Jakie produkty będą nam potrzebne?
-
4 ogórki gruntowe
-
cebula
-
por
-
30 g masła
-
marchewka
-
pietruszka
-
seler
-
2 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
5 ziemniaków
-
siekany koperek
-
70 ml śmietany 18%
-
1,5 litra bulionu
Niezawodna receptura na fantastyczną zupę ogórkową
Jak widać, wśród składników znajduje się między innymi bulion warzywny. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na tę bazę pod zupy . Na początku obieramy cebulę i drobno ją siekamy. Umieszczamy ją w garnku razem z masłem. Całość podgrzewamy i od czasu do czasu mieszamy.
Kiedy cebula już się zeszkli, wówczas wzbogacamy ją o pokrojonego pora. Podsmażamy go przez około 3 minuty . Marchewkę, pietruszkę oraz seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa także dodajemy do garnka razem z przyprawami.
Po kilku minutach składniki zalewamy gorącym bulionem. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Całość powinna się gotować przez około 15 minut. W tym czasie obieramy ogórki i ścieramy je na tarce.
Zupę wzbogacamy o ogórki. Wywar podgrzewamy jeszcze przez 5 minut. Na koniec ogórkową zabielamy śmietaną i doprawiamy koperkiem . Specjał momentalnie znika z talerzy, a prośby o dokładkę są pewne.
Canva / Dar1930
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: Kwestiasmaku