Smakosze.pl Przepisy Przepis na orzeźwiający sos tzatziki z ogórkiem kiszonym. Idealny na upały
canva/a_namenko

Przepis na orzeźwiający sos tzatziki z ogórkiem kiszonym. Idealny na upały

29 czerwca 2022

Tzatziki są znakomitym specjałem kuchni greckiej, który sprawdzi się jako dodatek do wielu dań, także tych obiadowych. Przyrządzając go z ogórka kiszonego, uzyskacie pełną charakteru orzeźwiającą odsłonę, która spodoba się każdemu amatorowi kwaśnego rarytasu. Przepis jest niezwykle prosty. Spróbujecie?

Sos tzatziki jest doskonałym dodatkiem do dań z grilla. Przyjemnie zgra się również ziemniakami czy kaszą. Najważniejszym składnikiem wywodzącego się z kuchni greckiej rarytasu jest świeży ogórek obficie doprawiony czosnkiem.

Tym razem proponujemy wam przygotowanie tego smakołyku na bazie ogórków kiszonych. Będzie lekko kwaśny, soczysty i orzeźwiający. Polecamy od razu zrobić podwójną porcję, bo jest tak pyszny, że nikt mu się nie oprze.

Przepis na wyborny sos tzatziki z ogórka kiszonego

Składniki:

  • 400 g jogurtu greckiego lub gęstego produktu sojowego

  • 2 duże ząbki czosnku lub czosnek granulowany

  • 2 średnie ogórki kiszone

  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie sosu tzatziki z ogórkiem kiszonym:

Ogórki kiszone odsączamy z zalewy i kroimy je w niewielką kostkę. Możemy je również zetrzeć na tarce o większych oczkach. Jogurt grecki umieszczamy w misce. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek lub przyprawę w proszku.

Starannie łączymy składniki, po czym dodajemy ogórka bez płynu. Wsypujemy także rozdrobnioną natkę pietruszki. Całość doprawiamy pieprzem i solą wedle uznania. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne smakowite sosy. W tym artykule wyjawiamy sekret włoskiego sosu z pomidorów , który sprawdzi się nie tylko do pizzy. Ten natomiast zawiera recepturę na aromatyczny sos grzybowy .

Orzeźwiający sos tzatziki skusi niejednego smakosza
canva/Wiktory

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy