Smakosze.pl Przepisy Przepis na oszczędne kotlety, czyli placki z mięsem mielonym
Canva.com / NoirChocolate

Przepis na oszczędne kotlety, czyli placki z mięsem mielonym

22 maja 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Nie da się ukryć, że kotlety mielone są jednym z klasyków naszej rodzimej kuchni. Tym razem warto postawić na placki, w których wnętrzu znajdzie się mięso mielone. Efekt na długo pozostaje w pamięci. Specjał jest tańszą alternatywą dla kotletów.

Placki z mięsem mielonym konkurencją dla klasycznych kotletów

Smakowite kotlety mielone niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Ostatnio prezentowaliśmy przepis, na włoską odsłonę uwielbianej potrawy . Dziś sięgniemy po recepturę na placki w niecodziennym wydaniu.

Wyjątkowe placki zawierają mniej mięsa mielonego od specjału w klasycznej odsłonie. Tym samym możemy zaoszczędzić na najdroższym składniku, który w przypadku kotletów mielonych gra pierwsze skrzypce . Danie sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.

Bez wątpienia placki często goszczą na naszych stołach. Przeważnie przygotowuje je się z ziemniaków. Jakiś czas temu przedstawialiśmy recepturę na smakołyk, który przypomina pizzę . Okazuje się, że równie dobrze w plackach może zagościć mięso mielone.

Przepis na placki z mięsem mielonym jest banalnie prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić. Nawet osoby, które stronią od kulinarnych aktywności, bez problemów przygotują smakowity specjał. Jakich składników potrzebujemy?

  • 400 g mięsa mielonego

  • cebula

  • 500 ml kefiru

  • 500 g mąki pszennej

  • 4 ząbki czosnku

  • 4 g sody oczyszczonej

  • 2 g soli

  • 2 g pieprzu

  • olej

(Canva / peredniankina)

Placki, które przypominają uwielbiane kotlety mielone

Na początku kefir wyjmujemy z lodówki. Powinien osiągnąć temperaturę pokojową. Dodajemy do niego sól, pieprz i sodę . Całość mieszamy i odstawiamy na około 2 minuty. Po tym czasie wzbogacamy składniki o przesianą mąkę.

Wszystko ze sobą łączymy tak, aby otrzymać jednolitą masę. Czosnek oraz cebulę ścieramy na tarce i łączymy z mięsem mielonym. Do mieszanki dodajemy masę z kefiru. Na patelni rozgrzewamy olej. Placki smażymy z obu stron na złocisty kolor .

Najlepiej smażyć na dosyć głębokim oleju. Jego warstwa powinna mieć około 1 cm. Pamiętajmy, by ogień nie był zbyt duży. Placki w takiej odsłonie z pewnością przyprawią o zachwyt domowników. Prośby o dokładkę są niemal pewne.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy