Przepis na oszczędne kotlety, czyli placki z mięsem mielonym
Nie da się ukryć, że kotlety mielone są jednym z klasyków naszej rodzimej kuchni. Tym razem warto postawić na placki, w których wnętrzu znajdzie się mięso mielone. Efekt na długo pozostaje w pamięci. Specjał jest tańszą alternatywą dla kotletów.
Placki z mięsem mielonym konkurencją dla klasycznych kotletów
Smakowite kotlety mielone niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Ostatnio prezentowaliśmy przepis, na włoską odsłonę uwielbianej potrawy . Dziś sięgniemy po recepturę na placki w niecodziennym wydaniu.
Wyjątkowe placki zawierają mniej mięsa mielonego od specjału w klasycznej odsłonie. Tym samym możemy zaoszczędzić na najdroższym składniku, który w przypadku kotletów mielonych gra pierwsze skrzypce . Danie sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.
Bez wątpienia placki często goszczą na naszych stołach. Przeważnie przygotowuje je się z ziemniaków. Jakiś czas temu przedstawialiśmy recepturę na smakołyk, który przypomina pizzę . Okazuje się, że równie dobrze w plackach może zagościć mięso mielone.
Przepis na placki z mięsem mielonym jest banalnie prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić. Nawet osoby, które stronią od kulinarnych aktywności, bez problemów przygotują smakowity specjał. Jakich składników potrzebujemy?
-
400 g mięsa mielonego
-
cebula
-
500 ml kefiru
-
500 g mąki pszennej
-
4 ząbki czosnku
-
4 g sody oczyszczonej
-
2 g soli
-
2 g pieprzu
-
olej
(Canva / peredniankina)
Placki, które przypominają uwielbiane kotlety mielone
Na początku kefir wyjmujemy z lodówki. Powinien osiągnąć temperaturę pokojową. Dodajemy do niego sól, pieprz i sodę . Całość mieszamy i odstawiamy na około 2 minuty. Po tym czasie wzbogacamy składniki o przesianą mąkę.
Wszystko ze sobą łączymy tak, aby otrzymać jednolitą masę. Czosnek oraz cebulę ścieramy na tarce i łączymy z mięsem mielonym. Do mieszanki dodajemy masę z kefiru. Na patelni rozgrzewamy olej. Placki smażymy z obu stron na złocisty kolor .
Najlepiej smażyć na dosyć głębokim oleju. Jego warstwa powinna mieć około 1 cm. Pamiętajmy, by ogień nie był zbyt duży. Placki w takiej odsłonie z pewnością przyprawią o zachwyt domowników. Prośby o dokładkę są niemal pewne.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Beszamel