Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Zalety jedzenia trzech ząbków czosnku dziennie
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 22.05.2021 02:00

Zalety jedzenia trzech ząbków czosnku dziennie

Czosnek jest bardzo zdrowy
Canva.com / piyaset

Nie da się ukryć, że czosnek odgrywa niezwykle istotną rolę w kulinariach. Niektórzy nie wyobrażają sobie swojskich dań bez jego dodatku. Mało kto spodziewałby się, że wystarczą zaledwie trzy ząbki dziennie, by wspomóc swój organizm.

Czosnek w trosce o zdrowie

Bez wątpienia czosnek można uznać za jeden z najzdrowszych dodatków do potraw. Niedawno przedstawialiśmy przepis na przekąskę na bazie tej wyjątkowej rośliny. Dziś skupimy się na sposobie, dzięki któremu trzy ząbki czosnku dziennie pomogą nam zadbać o nasze zdrowie.

Czosnek sam w sobie jest bardzo wartościową rośliną, w której wnętrzu ukryte są cenne składniki odżywcze. Zalicza się do nich witaminy grupy B, witaminę C oraz prowitaminę A. Nie można zapomnieć również o minerałach. Jednak czosnek skrywa coś o wiele bardziej godnego uwagi.

Czosnek jest źródłem olejków eterycznych, siarczków oraz allicyny. Ostatnia z wymienionych substancji uznawana jest za naturalny antybiotyk. Najlepiej sprawdza się pieczony czosnek. Wystarczą zaledwie trzy ząbki.

Trzy pieczone ząbku czosnku znakomicie sprawdzają się w roli codziennego wsparcia organizmu. Warto wiedzieć, jak w przeciągu doby oddziałują na nasze zdrowie. Zalety mogą przyprawić o zawrót głowy.

(Canva / Matthew Gibson)

Jak trzy ząbki czosnku działają na nasz organizm?

W trakcie pierwszej godziny czosnek jest po prostu trawiony. Jednak już po 2 godzinach zaczyna wykazywać właściwości przeciwnowotworowe. Dzieje się tak, ponieważ niweluje wolne rodniki. Kiedy miną 4 godziny od zjedzenia czosnku, wówczas przyśpiesza on metabolizm. Tym samym spożywanie trzech pieczonych ząbków pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów.

Po 6 godzinach czosnek rozprawia się z bakteriami. W tym samym czasie roślina zaczyna działać jako przeciwutleniacz. Wystarczy doba od zjedzenia czosnku, by poczuć jego właściwości. Zalicza się do nich między innymi zmniejszenie poziomu zmęczenia i poprawienie kondycji.

Warto zauważyć, że czosnek w ciągu doby potrafi obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Oprócz tego roślina wzmacnia kości i zapobiega absorpcji metali ciężkich. Nie można zapomnieć również o tym, że czosnek chroni przed chorobami układu krążenia.

Już wcześniej wspominaliśmy o tym, że pieczony czosnek można wykorzystać w przepysznym sosie. Rzecz jasna nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć go w innych specjałach. Oczywiście musimy pamiętać, że wszelkie drastyczne zmiany w jadłospisie najlepiej skonsultować ze specjalistą. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Poradnik Zdrowie; Webniusy

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Czosnek Dieta