Obłędne placki ziemniaczane, które smakują jak pizza
Nie da się ukryć, że placki ziemniaczane zaliczają się do grona naszych rodzimych kulinarnych szlagierów. W każdym domu przyrządza się je odrobinę inaczej. Tym razem postawimy na placki ziemniaczane o smaku pizzy.
Wyjątkowe placki ziemniaczane zachwycą domowników
Placki ziemniaczane uchodzą za wyjątkowy specjał. Nietrudno natknąć się na osoby, które spałaszowałyby je z miłą chęcią. Istnieje wiele receptur na kultowe placki ziemniaczane. Ostatnio prezentowaliśmy przepis od Roberta Makłowicza.
Dziś podzielimy się wyjątkową recepturą na placki ziemniaczane. Wielbiciele kulinariów z pewnością będą zachwyceni daniem w tym wydaniu. Wszystko dlatego, że placki ziemniaczane zaczną smakować niczym pizza.
Zarówno placki ziemniaczane, jak i pizza są daniami, których nikomu nie trzeba przedstawiać. Lubi je praktycznie każdy. Okazuje się, że oba specjały można połączyć w jeden. Przepis jest banalnie prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić. Co nam będzie potrzebne?
500 g ziemniaków typu C
100 g sera
100 g pieczarek
30 g mąki pszennej
jajko
2 cebule
2 ząbki czosnku
pół papryki
pomidor
bazylia
oregano
sól
pieprz
Przepis na wyjątkowe placki ziemniaczane
Na początku obieramy i myjemy ziemniaki. Ścieramy je na tarce o niewielkich oczkach lub przy użyciu specjalnego urządzenia. Podobnie postępujemy z cebulą. Do masy dodajemy mąkę i jajko. Całość starannie mieszamy.
(Canva / pixelshot)
Powinniśmy uzyskać jednolite ciasto. Doprawiamy je przyprawami wedle uznania. Smażymy dosyć spore placki ziemniaczane. Pamiętajmy, by robić to na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy już będą gotowe, odkładamy je na papierowe ręczniki.
Pieczarki i paprykę kroimy na niewielkie kawałki. Podsmażamy je przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy do nich posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy już się zeszklą, wzbogacamy wszystko o pokrojonego pomidora. Na koniec doprawiamy mieszankę.
Placki ziemniaczane umieszczamy na brytfance wyścielonej papierem do pieczenia. Wykładamy na nich porcje podsmażonych warzyw. Z wierzchu posypujemy danie startym serem. Dobrze sprawdzi się mozzarella. Całość zapiekamy przez około 10 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Placki ziemniaczane o smaku pizzy są już gotowe. Nie pozostaje nic innego, jak przystąpić do beztroskiego zajadania. Domownicy z pewnością będą domagali się dokładki. Godny uwagi jest również przepis z 1926 roku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: WP Kuchnia