Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ostatnio to moje ulubione ciasto bez pieczenia. Wystarczy wlać masę do naczynia i poczekać
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 04.05.2024 11:22

Ostatnio to moje ulubione ciasto bez pieczenia. Wystarczy wlać masę do naczynia i poczekać

ciasto bez pieczenia
fot. youtube.com/DolciVeloci89

Ten szybki i niezwykle prosty deser to ciasto bez pieczenia składające się z dwóch warstw. Wystarczy rondelek i podstawowe składniki, a następnie kilka godzin w lodówce, by otrzymać tę smaczną i łatwą przekąskę.

Proste ciasto bez pieczenia

Mleczna warstwa tego deseru odlegle inspirowana jest panna cottą. Po wymieszaniu mąki i mleka otrzymujemy specyficzne „ciasto”, któremu smaku dodają kostki białej czekolady. Druga warstwa masy to już część budyniowa. Czekoladowości dodaje tu też posypka.

Ciasta bez pieczenia wymagają przeważnie więcej czasu niż te pieczone, ale jest to czas potrzebny tylko na osiągnięcie odpowiedniej konsystencji. W przygotowaniu zaś deser taki jest szybsze niż warianty pieczone. Jest też znacznie prostsze – wystarczy połączyć w rondelku kilka składników.

masa mleczna
fot. youtube.com/DolciVeloci89
W Dino powariowali, zaczęło się właśnie dziś. Lepiej się pośpiesz, jest mało czasu

Przepis na szybki deser

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Dolci Veloci 89. Autorzy używają tam herbatników typu kocie języczki zamoczonych w mleku. To ciekawy pomysł na prosty biszkoptowy spód do tego szybkiego ciasta bez pieczenia.

Składniki

  • 100 g mąki
  • 140 g cukru
  • 1 l mleka
  • 25 g skrobi ziemniaczanej
  • 30 g kakao
  • 50 g białej czekolady
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • Opcjonalnie: kocie języczki zamoczone w mleku

Szybkie ciasto

W rondelku łączymy 100 g cukru i 100 g mąki. Mieszamy, dodajemy ok. pół szklanki mleka i stawiamy na palniku o niewielkiej mocy. Dodajemy partiami 700 ml mleka, ciągle mieszając, aż masa stanie się gęsta i jedwabista, bez grudek. Kiedy całe mleko połączy się z mąką, zestawiamy rondelek z ognia i do mieszanki dodajemy białą czekoladę i łyżeczkę masła. 

Mleko wylewamy do formy (na spód można ułożyć herbatniki) i czekamy aż całkowicie zastygnie.

W rondelku mieszamy 40 g cukru, kakao i mąkę ziemniaczaną. Dodajemy pozostałe mleko, mieszamy na jednolitą masę i powoli podgrzewamy. Kiedy budyń będzie już gęsty, dodajemy pozostałą część masła i 50 g gorzkiej czekolady. Masę budyniową wylewamy na zastygniętą masę mleczną. 

Ciasto studzimy do temperatury pokojowej i posypujemy startą pozostałą częścią gorzkiej czekolady. Następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny. Po upływie tego czasu ciasto jest gotowe do podania.

Wypróbuj też przepisy na niemiecką sałatkę z szynką i makaron ze szparagami.

wylewanie budyniu na ciasto
fot. youtube.com/DolciVeloci89