Wyjątkowy przepis na kotlety mielone po włosku
Kotlety mielone wcale nie muszą być nudne. Słynne danie można przyrządzić na wiele bardzo interesujących sposobów. Na letnich obiadach szczególnie się sprawdzi ich niebanalna włoska wersja.
Włoska wersja kotletów mielonych
Kotlety mielone nie są zbyt wymyślnym daniem, jednak gdy wzbogacimy je o odpowiednie przyprawy i dodatki do zyskują zupełnie nowy charakter. Znane są te nadziewane pieczarkami, czy kiszonymi ogórkami, teraz kolej na ich włoską odsłonę.
Włoskie mielone aż kipi od składników: aromatycznych przypraw i nasion: pestek słonecznika oraz siemienia lnianego. Z pewnością jest to potrawa, która zrobi furorę na niejednym rodzinnym obiedzie.
Przepis na włoskie kotlety mielone
Lista składników:
50 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
Bułka tarta
Jajko
Tymianek
2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
2 łyżeczki obranych ziaren słonecznika
Mała marchewka lub połowa dużej
Ząbek czosnku
2 pomidory
Przyprawa curry
Sól
Pieprz
Olej
Sposób wykonania:
Na początek obierz marchewkę i zetrzyj ją na tarce. Do miski włóż mielone mięso, wbij jajko, dodaj bułkę tartą oraz przyprawę łyżeczkę curry i tymianku.
Dopraw powstałą masę do smaku solą i pieprzem, a następnie wzbogać ją o startą wcześniej marchewkę, posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Sparz wrzątkiem pomidory, obierz je ze skórki i pokrój na małe kawałki i również dodaj do masy, razem z dwiema łyżeczkami siemienia lnianego oraz ziaren słonecznika. Całość dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej olej na patelni i smaż na nim kotlety z obu stron, aż uzyskają złoty kolor. Kotlety mielone po włosku podawaj z frytkami lub z ziemniakami i ulubioną surówką.
Polecamy nasze pozostałe artykuły. Niedawno pisaliśmy m.in. o sprytnym patencie Strzelczyka na ogórki małosolne oraz zdradzaliśmy, jakie korzyści ma sok z brzozy.
źródło: newsy gotujmy