Zupę gulaszową zawsze robię z przepisu babci. Cały sekret tkwi w dwóch rodzajach mięsa
Inspirowana węgierskim obiadem zupa gulaszowa jest niezwykle popularnym sycącym daniem. W tym przepisie dodajemy do niej składniki, które czynią ją jeszcze bardziej treściwą. A za smak odpowiada kombinacja mięs. Przepis od babci jest niezawodny.
Zupa gulaszowa z przepisu babci
Węgrzy gulaszem nazywają potrawę, która w składzie ma któryś z rodzajów mięsa, cebulę, marchew i paprykę. Ale swobodne wariacje na temat gulaszu doprowadziły nas do zup gulaszowych, w których znaleźć się mogą choćby ziemniaki czy – jak w tym przepisie – fasola. Ten bogaty w białko i treściwy dodatek doskonale sprawdzi się w takiej zupie.
Smaku jej dodaje zaś babcine połączenie dwóch rodzajów mięsa – łopatki i boczku. Dzięki niemu podbijemy wędzony posmak całej potrawy. Łączenie dwóch rodzajów mięsa nie jest typowe dla tej ludowej potrawy, ale takie wariacje czynią kuchnię ciekawą.
Ostatnio to moje ulubione ciasto bez pieczenia. Wystarczy wlać masę do naczynia i poczekaćZupa gulaszowa na łopatce z fasolą
Tradycyjny węgierski przepis na gulasz zakłada, że taka zupa będzie ona dość ostra. Jeśli zamierzamy poczęstować nią osoby niechętne pikantnym smakom, można pominąć dodatek ostrych przypraw.
Składniki
- 500 g łopatki wieprzowej
- 200 g wędzonego boczku
- 250 g białej fasoli (z puszki lub namoczonej)
- 2 duże cebule
- 2 marchewki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Sól, pieprz, papryka wędzona i ostra
- Tłuszcz do smażenia
Łatwa zupa gulaszowa
Marchewki kroimy w grube półplasterki, a fasolę odsączamy z zalewy. Mięso kroimy w kostkę i obsmażamy je na patelni. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy ok. pół litra wody i dodajemy koncentrat pomidorowy. Ustawiamy garnek na średnim ogniu i gotujemy przez niecałą godzinę, do miękkości mięsa.
Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy marchewkę, a kiedy będą miękkie, przekładamy je do garnka. Dodajemy fasolę i przyprawy i gotujemy jeszcze przez kwadrans.
Wypróbuj też przepisy na szybkie ciasto bez pieczenia i makaron ze szparagami.