Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupę gulaszową zawsze robię z przepisu babci. Cały sekret tkwi w dwóch rodzajach mięsa
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 04.05.2024 12:39

Zupę gulaszową zawsze robię z przepisu babci. Cały sekret tkwi w dwóch rodzajach mięsa

zupa gulaszowa
fot. Canva

Inspirowana węgierskim obiadem zupa gulaszowa jest niezwykle popularnym sycącym daniem. W tym przepisie dodajemy do niej składniki, które czynią ją jeszcze bardziej treściwą. A za smak odpowiada kombinacja mięs. Przepis od babci jest niezawodny.

Zupa gulaszowa z przepisu babci

Węgrzy gulaszem nazywają potrawę, która w składzie ma któryś z rodzajów mięsa, cebulę, marchew i paprykę. Ale swobodne wariacje na temat gulaszu doprowadziły nas do zup gulaszowych, w których znaleźć się mogą choćby ziemniaki czy – jak w tym przepisie – fasola. Ten bogaty w białko i treściwy dodatek doskonale sprawdzi się w takiej zupie.

Smaku jej dodaje zaś babcine połączenie dwóch rodzajów mięsa – łopatki i boczku. Dzięki niemu podbijemy wędzony posmak całej potrawy. Łączenie dwóch rodzajów mięsa nie jest typowe dla tej ludowej potrawy, ale takie wariacje czynią kuchnię ciekawą.

zupa w misce
fot. Canva
Ostatnio to moje ulubione ciasto bez pieczenia. Wystarczy wlać masę do naczynia i poczekać

Zupa gulaszowa na łopatce z fasolą

Tradycyjny węgierski przepis na gulasz zakłada, że taka zupa będzie ona dość ostra. Jeśli zamierzamy poczęstować nią osoby niechętne pikantnym smakom, można pominąć dodatek ostrych przypraw.

Składniki

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 200 g wędzonego boczku
  • 250 g białej fasoli (z puszki lub namoczonej)
  • 2 duże cebule
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Sól, pieprz, papryka wędzona i ostra
  • Tłuszcz do smażenia

Łatwa zupa gulaszowa

Marchewki kroimy w grube półplasterki, a fasolę odsączamy z zalewy. Mięso kroimy w kostkę i obsmażamy je na patelni. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy ok. pół litra wody i dodajemy koncentrat pomidorowy. Ustawiamy garnek na średnim ogniu i gotujemy przez niecałą godzinę, do miękkości mięsa

Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy marchewkę, a kiedy będą miękkie, przekładamy je do garnka. Dodajemy fasolę i przyprawy i gotujemy jeszcze przez kwadrans.

Wypróbuj też przepisy na szybkie ciasto bez pieczenia i makaron ze szparagami.

Projekt bez nazwy-40.jpg
fot. Canva