Przepis na pierogi z mięsem po rosole
W niektórych domach na stole często gości rosół, ale nie ma amatorów na gotowane mięso. Tymczasem jest ono bardzo smaczne i doskonałe do kilku potraw. Dziś przedstawimy wam przepis na pierogi z mięsem po rosole. Będziecie nimi zachwyceni.
Mięso z rosołu czasami jest dokładane na talerze, czasami zjadane na drugie danie. Jednak nie wszyscy są wielbicielami mięsa gotowanego. A szkoda, bo jest ono lekkostrawne i bardzo smaczne. Gotowało się bowiem długo w towarzystwie warzyw i przypraw. Naprawdę, aż szkoda nie wyczarować z niego jakiejś pysznej potrawy.
Mięso po rosole będzie doskonałe na pasztet . Możecie też z niego przygotować farsz np. do naleśników, krokietów czy pierogów. W ten sposób nic się nie zmarnuje, a nowa potrawa zostanie zjedzona ze smakiem.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pierogi z mięsem po rosole
Składniki:
na ciasto:
-
2 szklanki mąki pszennej
-
ok. 200 ml dobrze ciepłej wody
-
1 łyżka masła
-
sól
na farsz:
-
ok. 500 g gotowanego mięsa z rosołu
-
1 marchewka z rosołu
-
1 pietruszka z rosołu
-
1 mała cebula
-
2 łyżki oleju
-
2 łyżki śmietany
-
majeranek
-
sól, pieprz
Przygotowanie pierogów z mięsem
Mąkę wysyp na stolnicę. Dodaj sporą szczyptę soli i stopione masło. Dolewając dobrze ciepłej wody, zagnieć gładkie i elastyczne ciasto na pierogi. Przykryj je ściereczką.
Mięso z rosołu oczyść z kości i chrząstek, pokrój na kawałki. Przepuść je wraz z marchewką i pietruszką przez maszynkę do mielenia. Możesz je też rozdrobnić w melakserze.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj do zmielonego mięsa razem ze śmietaną. Wymieszaj, dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
Ciasto podziel na kilka części. Każdą cienko rozwałkowuj i szklanką wykrawaj krążki. Na każdym krążku ciasta kładź porcję farszu, zlep pierogi.
W garnku zagotuj dużą ilość wody, osól ją. Włóż do niej pierogi, gotuj ok. 2 minuty, licząc od momentu jak wypłyną na powierzchnię.
Pierogi wyjmij, podawaj okraszone cebulką zrumienioną na oleju albo cebulką podsmażoną z boczkiem.
Źródło zdjęcia: canva/okskukuruza
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis