Smakosze.pl
pasztet

canva/stockphotostudio

Jak zrobić pasztet z mięsa po rosole?

2 Września 2021

(Ostatnia zmiana: 12 Września 2021)

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli twoi najbliżsi nie lubią gotowanego mięsa z rosołu, mamy dla ciebie dobre rozwiązanie. Przygotuj z niego pyszny pasztet. Nic się nie zmarnuje, a w twojej lodówce pojawi się domowy dodatek do pieczywa. Oto jak zrobić pasztet z mięsa z rosołu.

Mięso z rosołu jest smaczne i lekkostrawne. Jeśli jednak nie ma na nie w domu amatorów, nie musimy się przejmować. Szybko przerobisz je na przykład na pasztet. Możesz też do niego wykorzystać warzywa z rosołu. Zmiksowana marchewka, pietruszka i cebula dodadzą pasztetowi soczystości i lekkości.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak zrobić pasztet z mięsa z rosołu?

Składniki:

  • ok. 75 dag mięsa z rosołu

  • warzywa z rosołu

  • 2 jajka

  • 2-3 łyżki tartej bułki

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

  • 100 ml rosołu

  • gałka muszkatołowa

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • sól, pieprz

  • olej i tarta bułka do formy

krokiety

Prosty przepis na krokiety z leśnymi grzybami

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie pasztetu

Mięso z rosołu oczyść z kości i chrząstek. Włóż do melaksera razem z ugotowanymi warzywami, krótko zmiksuj. Możesz je też przepuścić przez maszynkę do mięsa.

Do masy mięsno-warzywnej dodaj jajka, tartą bułkę, śmietanę i rosół. Całość wymieszaj, połącz z posiekaną natką. Dopraw do smaku świeżo startą gałką, solą i pieprzem.

Wąską formę wysmaruj olejem, wysyp tartą bułką. Przełóż do niej mięsną masę. Wierzch możesz przykryć plasterkami wędzonego boczku.

Napełnioną formę wstaw do żaroodpornego naczynia, nalej do niego wody. Całość wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz 60-70 minut.

Upieczony pasztet przestudź. Wyjmij z formy, a kiedy całkiem wystygnie, dobrze schłodź go w lodówce.

mięso gotowane

mięso gotowane

Źródło zdjęcia: canva/margouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ania Gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jajecznica na patelni

Przepisy

Jak zrobić jajecznicę z płynnym żółtkiem?

Czytaj więcej >

Przepisy

Kultowy przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych

Czytaj więcej >
faszerowane pieczarki

Przepisy

Proste, tanie i smaczne faszerowane pieczarki - cudowna przekąska dla całej rodziny

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealna na zimowy obiad zupa brokułowo- serowa

Czytaj więcej >
kotlety z kurczaka

Przepisy

Lepsze niż schabowe i mielone razem wzięte cudne kotlety słoneczne

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna wołowina po chińsku - powiew Azji w Twojej kuchni

Czytaj więcej >