Smakosze.pl
Jakie mięso na rosół?

Canva / Robert Chlopas

Na jakim mięsie gotować rosół?

22 Września 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Nie da się ukryć, że rosół jest jedną z najbardziej kultowych zup naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy spałaszowaliby go z miłą chęcią. Uwielbiany rosół wyjdzie znacznie lepiej, jeśli wykorzystamy w nim różne rodzaje mięsa. Mowa o drobiu i wołowinie.

Rosół z pewnością można zaliczyć do kulinarnych szlagierów, którym bardzo ciężko się oprzeć. Nie bez powodu tak często gości on na naszych stołach. Wielu wielbicieli swojskich specjałów doskonale zdaje sobie sprawę, że najważniejszym składnikiem zupy jest mięso.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jakie mięso wybrać na rosół?

Odpowiedź na powyższe pytanie nie jest taka oczywista. Wszakże rosół gotujemy zarówno na drobiu, jak i wołowinie. Okazuje się, że najlepszy rezultat otrzymamy wówczas, gdy wykorzystamy oba rodzaje mięsa.

Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak dobrze doprawić rosół. Tym razem nasza uwaga skupi się w znacznej mierze na mięsie, którego użyjemy w trakcie gotowania.

Rosół zachwyci swoim smakiem nawet najbardziej wybrednych wielbicieli swojskiej kuchni, jeśli w garnku ugotujemy drób razem z wołowiną. Oczywiście warto sięgnąć po odpowiednie części.

mieszanie grzybów na patelni

Obłędnie pyszny makaron z sosem grzybowym

CZYTAJ DALEJ

Kultowy rosół wyjdzie idealnie

W przypadku drobiu dobrze sprawdzają się korpus, udka i skrzydełka kurczaka. Przeważnie znajdziemy je w gotowych porcjach rosołowych. W garze powinien znaleźć się również solidny kawałek wołowiny. Mistrzowie kuchni polecają szponder, łatę, mostek lub karkówkę.

Wybierając mięso na rosół, przede wszystkim zwracajmy uwagę na to, by było ono odpowiedniej jakości. Oszczędzanie na składnikach może sprawić, że zupa nie będzie tak bardzo smakowita.

Wielu smakoszy stawia również na mniej oczywiste dodatki w postaci podrobów. Drobiowe serca i żołądki nadadzą rosołowi jeszcze bardziej wyrazistego smaku. Warto wiedzieć, dlaczego kucharze wzbogacają kultową zupę o ocet.

Rosół wyjdzie idealnie

Rosół wyjdzie idealnie

Canva / Foodiesfeed

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Wielki test wiedzy o polskich ciastach. 5 pytanie jest mocno podchwytliwe

Pytanie 1 z 10

Sernik z charakterystyczną kratką z ciasta na wierzchu nazywa się:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Winiary

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śledzie są wyjątkowo zdrową rybą

Porady

Jak wybrać dobre śledzie?

Czytaj więcej >
skórki mandarynki

Porady

Jak pozbyć się moli spożywczych?

Czytaj więcej >
Kiedy najlepiej wypić kawę?

Porady

O jakich porach pijać kawę?

Czytaj więcej >
smażenie

Porady

Sprytny patent na pryskający tłuszcz na patelni

Czytaj więcej >

Porady

Jak długo smażyć karpia?

Czytaj więcej >
Zamrożone mięso

Porady

Jak szybko rozmrozić mięso?

Czytaj więcej >