Smakosze.pl Przepisy Przepis na polędwiczki wieprzowe duszone w pysznym sosie
canva/Syldavia

Przepis na polędwiczki wieprzowe duszone w pysznym sosie

7 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Przepis na polędwiczki wieprzowe duszone w sosie własnym to prosty sposób na wyjątkowo smaczny i aromatyczny obiad dla całej rodziny. Polędwiczki będą gotowe już po 40 minutach, będą miękkie, soczyste i pełne smaku. Poznaj przepis na polędwiczki wieprzowe duszone.

Jeśli nie masz pomysłu na rodzinny obiad, ten przepis jest idealny dla Ciebie. Polędwiczki w sosie własnym to bardzo prosty i smaczny obiad, który przygotujesz z kilku podstawowych składników, a mięso będzie idealnie miękkie już po 40 minutach duszenia.

Polędwiczki wieprzowe podaj z ziemniakami tłuczonymi lub puree ziemniaczanym . Mięso podaj z buraczkami lub ogórkami kiszonymi, a każdy będzie prosił o dokładkę. Polędwiczki przed duszeniem obtocz w mące i podsmaż na oleju, dzięki czemu nie rozpadną się podczas obróbki termicznej i będą idealnie miękkie.

Jeśli szukasz pomysłu na danie z polędwiczkami- tu poznasz przepis na polędwiczki w aksamitnym sosie musztardowym , wychodzą za każdym razem.

Przepis na polędwiczki wieprzowe duszone

Składniki:

  • 500 g polędwiczki wieprzowej

  • 2 ząbki czosnku

  • duża cebula biała

  • łyżeczka majeranku

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki oleju do smażenia

  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa i zagęszczenia sosu

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe duszone?

Mięso umyj, pokrój w plastry i dokładnie osusz. Każdy kawałek oprósz solą, pieprzem, następnie obtocz w mące. Na patelni podsmaż mięso na oleju na złoty kolor, przełóż do większego garnka.

Na tej samej patelni zeszklij cebulkę z czosnkiem, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i smaż jeszcze chwilę, następnie całość przełóż do mięsa. Do garnka wlej wodę, aby lekko przykrywała mięso.

Suszony majeranek do sosu

Źródło zdjęcia: canva/hsagencia Dodaj majeranek i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 40-45 minut. Gdy mięso będzie już miękkie, dodaj do garnka łyżkę mąki wymieszaną z odrobiną wody, mieszaj, aż mąka zagęści sos.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy