Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym - wyborny, mięsny obiad
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 31.01.2022 01:00

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym - wyborny, mięsny obiad

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym
canva/minadezhda

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym na obiad to świetny pomysł na aromatyczne danie dla całej rodziny. Delikatna polędwiczka w musztardowo- miodowej marynacie zapieczone w sosie musztardowym posmakują każdemu miłośnikowi mięsa. Poznaj przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym.

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym to jedno z prostszych i szybszych dań obiadowych. Do przygotowania obiadu potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników. Polędwiczki zwykle podaję z puree ziemniaczanym lub pieczonymi ziemniakami. Mięso doskonale uzupełniają również warzywa blanszowane i lekka surówka z kapusty pekińskiej.

Do sosu wykorzystaj dwa rodzaje musztardy- wyraźną w smaku, lekko ostrą musztardę sarepską i delikatną musztardę francuską z ziarnami gorczycy. Sos wzbogacony cebulką, czosnkiem i śmietaną ma świetny aromat, a upieczone w nim mięso smakuje doskonale.

Polędwiczki wieprzowe to mięso, które podasz z wieloma świetnymi sosami, w tym artykule dowiesz się, jak zrobić polędwiczki w sosie kurkowym, idealne na jesień. Tu natomiast poznasz przepis na polędwiczki w sosie śliwkowym, którego smak doskonale łączy się z mięsem.

Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym

Składniki na 3-4 porcje:

  • 600 g polędwiczek wieprzowych

  • 1,5 łyżki musztardy sarepskiej

  • 2 łyżki miodu

  • sól, pieprz

  • łyżka oliwy z oliwek

  • olej do smażenia

Składniki na sos musztardowy:

  • 2 łyżki musztardy sarepskiej

  • 2 łyżki musztardy francuskiej

  • cebula

  • ząbek czosnku

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • 2 łyżki masła

  • pół łyżki mąki pszennej

  • sól, pieprz

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym?

Polędwiczki delikatnie rozbij tłuczkiem, oprósz solą, pieprzem. W miseczce wymieszaj musztardę z miodem i oliwą, następnie obtocz w marynacie mięso i wstaw do lodówki na godzinę.

Na patelni zeszklij na maśle posiekaną cebulkę, dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę, następnie wlej pół szklanki zimnej wody, musztardę sarepską i francuską i gotuj na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą.

Mąkę rozrób w odrobinie zimnej wody, na patelnię wlej śmietanę, wymieszaj, następnie dodaj mąkę i ponownie mieszaj, aż powstanie gęsty sos, dopraw go do smaku solą i pieprzem.

Polędwiczki wyjmij z lodówki i podsmaż na oleju na złoty kolor, następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem lub oliwą, wlej przygotowany sos, przykryj pojemnik.

Musztarda sarepska i francuska do sosu

Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz 20 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywę i dopiecz jeszcze 10 minut. Smacznego.