Smakosze.pl Przepisy Przepis na przedwojenny rosół z dodatkiem grzybów
Canva.com / photovs

Przepis na przedwojenny rosół z dodatkiem grzybów

24 kwietnia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Nie da się ukryć, że rosół jest kulinarnym szlagierem naszej rodzimej kuchni. Niektórzy nie wyobrażają sobie udanego weekendu bez talerza pełnego złocistego specjału. Przedwojenny rosół z pewnością spotka się z aprobatą najbliższych.

Rosół rodem z dawnych lat

Rosół wielokrotnie gościł na naszym portalu. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na wyborną zupę z dodatkiem pieczonego pomidora . Dziś sięgniemy po przepis naszych babć. Receptura sięga czasów przedwojennych. Wykorzystamy w niej wyjątkowy składnik.

Przedwojenny rosół smakuje obłędnie, a prośby o dokładkę są pewne. Specjał momentalnie znika z talerzy. Sekretem zupy jest dodatek w postaci suszonych grzybów. Garść tego składnika znacząco wpływa na walory smakowe .

Przepis na rosół jak za dawnych lat jest banalnie prosty. Każdy powinien z nim sobie poradzić . Trzeba się jednak uzbroić w cierpliwość, ponieważ kluczowym czynnikiem wpływającym na smakowitość potrawy, jest jej długie gotowanie.

Dobry rosół musi składać się z produktów wysokiej jakości. Nie powinniśmy na nich oszczędzać . W tej recepturze znajdziemy wiele rozmaitych smakołyków. W co musimy się zaopatrzyć przed rozpoczęciem przygotowań?

  • tuszka drobiowa

  • szponder wołowy

  • 2 cebule

  • 4 marchewki

  • 2 pietruszki

  • seler

  • por

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 4 liście laurowe

  • 2 g lubczyku

  • 5 ziaren pieprzu

  • odrobina soli

  • garść suszonych grzybów

  • natka pietruszki

(Canva / iko636)

Przepis na babciny rosół

Na początku oczyszczamy mięso. Ostatnio wyjaśnialiśmy, dlaczego lepiej go nie myć pod bieżącą wodą . Kurę dzielimy na mniejsze kawałki. Mięso umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą. Gotujemy je przez 30 minut.

W międzyczasie zbieramy szumowiny. Kiedy 30 minut dobiegnie końca, zmniejszamy ogień. Po godzinie do garnka dodajemy obrane warzywa, ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Rosół powinien przez cały czas delikatnie pykać .

Rosół wzbogacamy o garść suszonych grzybów. Dodajemy również pozostałe przyprawy. Zupa powinna powoli się gotować przez około 3 godziny . Wówczas będzie miał kuszący aromat i kolor. Na koniec w wywarze umieszczamy posiekaną natkę pietruszki i lubczyk.

Przedwojenny rosół najlepiej serwować z makaronem i pokrojoną ugotowaną marchewką. Domownicy nie będą mogli oprzeć się takiej pokusie . Warto pamiętać o tym, by cebulę uprzednio opalić. Nie zaszkodzi pozostawić na niej jedną warstwę łupiny. Dzięki takiemu zabiegowi rosół będzie miał jeszcze bardziej złocistą barwę.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy