Smakosze.pl Przepisy Przepis na przepyszne gołąbki ziemniaczane
Canva.com / freeskyline

Przepis na przepyszne gołąbki ziemniaczane

2 maja 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Gołąbki zalicza się do grona swojskich specjałów. Na stałe wpisały się w naszą rodzimą kuchnię. Przeważnie danie bazuje na mięsnym farszu. Jednak nie oznacza to, że gołąbków nie można przygotować również w bezmięsnej odsłonie.

Ziemniaczane gołąbki zachwycają fantastycznym smakiem

Bez wątpienia gołąbki mają status kultowej potrawy. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby te zawiniątka z kapusty. Niedawno wspominaliśmy o tym, jak przyrządzić idealne gołąbki .

Zazwyczaj gołąbki w swoim wnętrzu skrywają farsz bazujący w znacznej mierze na mięsie. Warto jednak od czasu do czasu spróbować czegoś innego . Gołąbki ziemniaczane przypadną do gustu zarówno jaroszom, jak i wielbicielom dań mięsnych.

Gołąbki ziemniaczane warto ugotować na parze. Nie każdy ma jednak dostęp do urządzenia, które pozwala na taką formę obróbki termicznej. W takiej sytuacji możemy skorzystać z prostego i niezawodnego rozwiązania .

Okazuje się, że do gotowania na parze wystarczy nam spory garnek z przykrywką i metalowy durszlak . Mając oba naczynia, wystarczy umieścić jedno w drugim. Natomiast do garnka dolewamy kilka szklanek wody.

(Canva / MarciniakBoguslaw)

Prosty przepis na gołąbki ziemniaczane

Gołąbki ziemniaczane nie powinny nikomu przysporzyć najmniejszych problemów. Z tą recepturą poradzą sobie nawet osoby, które na co dzień unikają tego typu aktywności . Na początku musimy zaopatrzyć się w następujące składniki.

  • 3 kg ziemniaków

  • 4 cebule

  • 300 g kaszy manny

  • główka kapusty włoskiej

  • 4 g pieprzu

  • 5 g soli

Kapustę parzymy we wrzącej wodzie. Jakiś czas temu wspominaliśmy o kilku sposobach, które pozwolą na łatwe oddzielenie liści . Wycinamy twarde elementy. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Podobnie postępujemy z cebulą. Oba składniki mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Do mieszanki dodajemy kaszę manną. Farsz zawijamy w liście kapusty. Tak przygotowane gołąbki umieszczamy na durszlaku . Naczynie umieszczamy w garnku, do którego wcześniej wlewamy kilka szklanek wody. Całość przykrywamy i zaczynamy gotowanie.

Gołąbki ziemniaczane gotujemy przez około 1,5 godziny. W razie potrzeby do garnka dolewamy więcej wody. Domownicy z pewnością będą zachwyceni taką propozycją obiadową. Warto przygotować się na prośby o dokładkę.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Onet Gotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy