Przepis na przepyszne gołąbki ziemniaczane
Gołąbki zalicza się do grona swojskich specjałów. Na stałe wpisały się w naszą rodzimą kuchnię. Przeważnie danie bazuje na mięsnym farszu. Jednak nie oznacza to, że gołąbków nie można przygotować również w bezmięsnej odsłonie.
Ziemniaczane gołąbki zachwycają fantastycznym smakiem
Bez wątpienia gołąbki mają status kultowej potrawy. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby te zawiniątka z kapusty. Niedawno wspominaliśmy o tym, jak przyrządzić idealne gołąbki .
Zazwyczaj gołąbki w swoim wnętrzu skrywają farsz bazujący w znacznej mierze na mięsie. Warto jednak od czasu do czasu spróbować czegoś innego . Gołąbki ziemniaczane przypadną do gustu zarówno jaroszom, jak i wielbicielom dań mięsnych.
Gołąbki ziemniaczane warto ugotować na parze. Nie każdy ma jednak dostęp do urządzenia, które pozwala na taką formę obróbki termicznej. W takiej sytuacji możemy skorzystać z prostego i niezawodnego rozwiązania .
Okazuje się, że do gotowania na parze wystarczy nam spory garnek z przykrywką i metalowy durszlak . Mając oba naczynia, wystarczy umieścić jedno w drugim. Natomiast do garnka dolewamy kilka szklanek wody.
(Canva / MarciniakBoguslaw)
Prosty przepis na gołąbki ziemniaczane
Gołąbki ziemniaczane nie powinny nikomu przysporzyć najmniejszych problemów. Z tą recepturą poradzą sobie nawet osoby, które na co dzień unikają tego typu aktywności . Na początku musimy zaopatrzyć się w następujące składniki.
-
3 kg ziemniaków
-
4 cebule
-
300 g kaszy manny
-
główka kapusty włoskiej
-
4 g pieprzu
-
5 g soli
Kapustę parzymy we wrzącej wodzie. Jakiś czas temu wspominaliśmy o kilku sposobach, które pozwolą na łatwe oddzielenie liści . Wycinamy twarde elementy. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Podobnie postępujemy z cebulą. Oba składniki mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Do mieszanki dodajemy kaszę manną. Farsz zawijamy w liście kapusty. Tak przygotowane gołąbki umieszczamy na durszlaku . Naczynie umieszczamy w garnku, do którego wcześniej wlewamy kilka szklanek wody. Całość przykrywamy i zaczynamy gotowanie.
Gołąbki ziemniaczane gotujemy przez około 1,5 godziny. W razie potrzeby do garnka dolewamy więcej wody. Domownicy z pewnością będą zachwyceni taką propozycją obiadową. Warto przygotować się na prośby o dokładkę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Onet Gotowanie