Pieczone udka kurczaka z tymiankiem i cytryną
pixabay.com

Pieczone udka kurczaka z tymiankiem i cytryną

Pieczone udka kurczaka z tymiankiem i cytryną to doskonała propozycja zarówno na obiad, jak i na kolację. Jeżeli mamy nieco więcej czasu na przygotowanie posiłku, z pewnością nie będziemy żałować wyboru tego przepisu. Udka możemy podawać z dowolnymi dodatkami – z ziemniakami, ryżem i warzywami. Możemy także przygotować jasny sos pieczeniowy.

Pieczone udka kurczaka z tymiankiem i cytryną

Podstawą w przygotowaniu pieczonych udek kurczaka z tymiankiem i cytryną jest odpowiednie doprawienie mięsa. Nie żałujmy przypraw. Im będzie ich więcej, tym bardziej aromatyczne i smaczniejsze będzie mięso. Udka lubią również tłuszcz. Przysmażone na większej jego ilości staną się rumiane i chrupiące z wierzchu. Pamiętajmy o tym podczas gotowania.

Składniki:

  • · 1 kilogram ziemniaków
  • · 2 marchewki
  • · 2 ząbki czosnku
  • · ½ pęczka kopru
  • · 1 cytryna
  • · 1,5 kilograma udek z kurczaka
  • · 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • · przyprawy: sól, pieprz (do smaku), ½ łyżeczki płatków chili, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżka stołowa tymianku

Przygotowanie:

Przyrządzenie pieczonych udek kurczaka z tymiankiem i cytryną rozpoczynamy od przygotowania mięsa. W tym celu udka solimy i posypujemy pieprzem. Od razu dodajemy również tymianek i paprykę słodką.

Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i również nacieramy nim mięso.

Piekarnik nastawiamy na temperaturę 210 stopni.

Podczas gdy piekarnik będzie się nagrzewał, na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Gdy tłuszcz zrobi się wystarczająco gorący, wkładamy na niego udka. Smażymy mięso przez około 7-8 minut. Pamiętajmy o tym, aby co jakiś czas przewracać udka, aby się nie przypaliły.

Wyciskamy sok z połowy cytryny, po czym wlewamy go do udek. Mieszamy.

Pozostałą część cytryny kroimy na plasterki i również dorzucamy na patelnię. Smażymy przez około 3 minuty razem z mięsem i tłuszczem.

Tak podsmażonego kurczaka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym razem z całym sosem, który powstał na patelni.

Mięso pieczemy przez 25 minut. Co ważne, naczynia nie przykrywamy.

Drugim etapem przygotowania pieczonych udek z kurczaka z tymiankiem i cytryną jest przyrządzenie odpowiednich dodatków do mięsa.

Gdy mięso się upiecze, wyjmujemy je z piekarnika, przykrywamy, aby przy podaniu ciągle było gorące, a piekarnik nastawiamy na 220 stopni.

Ziemniaki i marchewkę dokładnie myjemy i obieramy ze skórki.

Ziemniaki kroimy w półksiężyce, a marchewkę w słupki lub plastry.

Warzywa posypujemy solą, pieprzem, płatkami chili i posiekanym koprem. Polewamy je pozostałą oliwą.

Pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 35 minut. Możemy w trakcie pieczenia przełożyć warzywa na drugą stronę, aby upiekły się równomiernie.

Pieczone udka kurczaka z tymiankiem i cytryną podajemy na gorąco wraz z upieczonymi ziemniakami i marchewką. Możemy uzupełnić danie o ulubioną surówkę lub sałatkę.

Pieczone udka kurczaka z tymiankiem i cytryną.

Smacznego!

Źródło: Kwestia Smaku, Kuchnia Breni, Beszamel

Następny artykuł