Przepis na puszyste ciasto drożdżowe
Jeśli lubisz lekkie i niezbyt słodkie ciasta, wiemy, co możesz upiec. Najlepszym rozwiązaniem będzie dla ciebie ciasto drożdżowe. Przygotuj je z naszego przepisu, a wyjdzie puszyste i rozpływające się w ustach. Możesz do niego dodać ulubione bakalie, a wierzch koniecznie posyp kruszonką. Dzięki temu ciasto będzie smakować jak z dzieciństwa.
Drożdże są jednym z trzech najpopularniejszych spulchniaczy do ciast. Jednak tylko one mają wartość odżywczą i są naturalne. Ciasta z ich dodatkiem charakteryzują się dużą puszystością i miękkością.
Z ciasta drożdżowego można przygotować przeróżne, wymyślne wypieki. Jednak tak naprawdę to ciasto najsmaczniejsze jest w podstawowej wersji, a więc z małą ilością dodatków i z kruszonką na wierzchu. Takie ciasto możesz oczywiście posmarować masłem i dżemem, zamieniając je w drożdżową bułkę.
Przepis na puszyste ciasto drożdżowe
Składniki:
na rozczyn:
-
1/2 szklanki ciepłego mleka
-
6 dag świeżych drożdży
-
1 łyżeczka cukru
-
2 łyżki mąki
na ciasto:
-
15 dag masła
-
10 dag rodzynek
-
5 szklanek mąki pszennej
-
szczypta soli
-
3/4 szklanki cukru
-
8 żółtek
-
1 szklanka mleka
-
rozczyn
na kruszonkę:
-
15 dag mąki pszennej
-
10 dag masła
-
10 dag cukru
Przygotowanie ciasta drożdżowego
Do letniego mleka wkrusz drożdże, rozmieszaj je z cukrem i mąką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Na ciasto masło włóż do rondelka, podgrzej do rozpuszczenia, wystudź. Rodzynki opłucz, zalej ciepłą wodą, odstaw do namoczenia.
Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, cukier, żółtka, masło i wyrośnięty rozczyn. Mieszaj składniki łyżką, dolewając ciepłe mleko. Gdy składniki w miarę się połączą, wyrabiaj ciasto dłonią.
Ciasto możesz też wyrobić przy pomocy miksera z mieszadłami hakowymi. Wyrabiaj je ok. 5 minut, powinno być dość luźne i lepiące. Na koniec dodaj osączone rodzynki, chwilę całość wyrabiaj.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką lub folią spożywczą. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Na kruszonkę mąkę wsyp do miski, dodaj kawałki masła. Rozetrzyj je w palcach z mąką. Dodaj cukier, wymieszaj, pozlepiaj w większe kawałki, tworząc kruszonkę.
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto, posyp je kruszonką, odstaw do wyrośnięcia. Ciasto piecz ok. 40 minut w piekarniku o temp. 170 st. C.
Wskazówka: Po upieczeniu przestudź ciasto w uchylonym piekarniku. Potem wyjmij je z piekarnika i gdy będzie już letnie, wyjmij z formy i wystudź na kratce.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na ekspresowe ciasto drożdżowe . Sprawdź także, jak przygotować struclę drożdżową z jabłkami .
Źródło zdjęcia: canva/vm2002
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: aniagotuje